El càncer és una malaltia cada cop més freqüent, on l’alimentació hi juga un paper bàsic abans, durant i després del tractament. Està demostrat amb estudis científics que un bon estat nutricional i pes saludable milloren la qualitat de vida i la tolerància al tractament oncològic i els seus efectes secundaris.
Després d’un diagnòstic de càncer solen ser freqüents els dubtes en relació a l’alimentació, sobre els aliments que s’han de menjar, els que s’han d’evitar, si s’han de prendre suplements nutricionals… L’abast d’informació relacionada amb el que s’hauria de menjar durant i després de patir càncer en pàgines web, blogs, llibres, consells de familiars o amics que hagin patit aquesta malatia és immensa però sovint no sempre és correcta ni està contrastada científicament. El més important és tenir clar que no hi ha cap ingredient o aliment que per si sol curi el càncer.
Degut a que hi ha molts tipus de càncer i de persones, la dieta s’haurà d’adaptar de manera personalitzada, per això és important tenir un dietista-nutricionista de referència. En general l’alimentació haurà de ser sana i equilibrada, i sobretot que contingui suficient energia, proteïnes (carn, peix, ous, llet…) i líquids (aigua, batuts de fruites, llet…), ja que durant el càncer les necessitats d’aquests nutrients es troben augmentades i són clau per ajudar a la reparació i regeneració de teixits, disminuir el risc d’infeccions, el bon manteniment del sistema immunitari i hidratar les cèl·lules. La recomanació de seguir un dieta sana i equilibrada pot semblar òbvia, però en realitat durant el càncer, menjar és moltes vegades un repte.
El propi càncer i els seus tractaments com la quimioteràpia i la radioteràpia, que són llargs, poden provocar diferents efectes secundaris, afectant la capacitat de menjar i absorbir certs nutrients. Depenent del tipus de càncer, i tipus i dosi de tractament, s’hauran de realitzar modificacions específiques a la dieta a mesura que vagin apareixent els primers símptomes de pèrdua de pes, gana, alteració del sabor, vòmits, diarrees… Sovint també és necessari suplementar la dieta amb batuts especials amb elevades quantitats d’energia, proteïnes, vitamines o minerals. Sinó es realitzen les modificacions necessàries en els moments inicials es pot produir desnutrició, una situació que ocasiona debilitat i cansament per la pèrdua de massa muscular, un increment del risc d’infeccions i incapacitat per fer front al tractament oncològic.
A CPEN tens la possibilitat de comptar amb el suport d’un dietista-nutricionista especialitzat en oncologia que avaluarà el teu estat nutricional i les teves necessitats de nutrients i energia diaris. A més, el dietista-nutricionista pot ajudar-te a incorporar de la millorar manera les recomanacions relacionades amb la dieta i l’alimentació necessàries per aconseguir l’energia i nutrients que el teu organisme necessita per fer front a la malaltia, adaptar-la segons els efectes secundaris dels tractaments i resoldre dubtes en relació a mites i creences de la dieta durant el càncer.