Del 14 % de la població espanyola que pateix diabetis, el 90% correspon a aquest tipus en concret (diabetis tipus II), on existeix un trastorn en la secreció o acció de la insulina (resistència a la insulina), sovint lligat a un excés de pes corporal.
Tot i existir una predisposició genètica, la diabetis tipus II es pot prevenir i/o frenar amb uns canvis adequats d’estil de vida, com la reducció del pes corporal, el seguiment d’una alimentació saludable i la pràctica d’exercici físic, pilars bàsics en el tractament d’aquesta malaltia tan prevalent avui en dia. Aquests aspectes son abordats per l’educador en diabetis durant les visites periòdiques a la consulta, si bé també hi ha la possibilitat de ser tractats durant les sessions grupals que s’organitzen trimestralment (aliments enganyosos, aptes per a diabètics, aprendre a llegir etiquetes, etc.).
Tot i que la diabetis tipus II sovint rep el nom de “no-insulinodepenent” son molts pacients que, per diversos motius, acaben necessitant injectar-se insulina per tal de controlar els seus nivells de sucre. Fer-ho de la manera correcta i amb l’ajuda de les últimes tecnologies en diabetis, pot ajudar a millorar la qualitat de vida dels pacients.