L’esperança de vida a Espanya podria arribar a incrementar-se d’1 a 3 anys entre el 2016 i el 2040 arribant als 86 anys segons un estudi publicat recentment a la revista The Lancet. Els autors de l’estudi expliquen que la clau estarà en aconseguir disminuir les morts per malalties com l’obesitat, el càncer, la hipertensió o la diabetis entre d’altres, relacionades estretament amb l’alimentació i l’envelliment progressiu de la població.
La nutrició és un dels principals determinants d’un envelliment saludable ja que és necessària per mantenir el bon funcionament de l’organisme, tenir un pes adequat i prevenir malalties. Amb l’edat es produeix una disminució de les necessitats de calories diàries, un increment del greix corporal i disminució del múscul, i també l’alteració en l’absorció i la utilització de nutrients. A tots aquests canvis s’uneixen factors com un menor sentit del gust, olfacte, vista, disminució de la gana, discapacitat funcional (artrosi,..), aïllament social, depressió… que afecten la capacitat per anar a comprar i preparar els aliments, disfrutar de l’alimentació, …
Aquest conjunt de modificacions nutricionals, fisiològiques i socials incrementen el risc de patir malalties com l’obesitat, diabetis… i també de desnutrició en la vellesa, que quan apareix es manifesta en una reducció de la massa dels ossos, més risc de caigudes, deteriorament cognitiu, de la capacitat de tenir cura d’un mateix i més risc de dependència. Tot i això es pot patir desnutrició i tenir obesitat alhora, i sovint no es diagnostica. Per aquest motiu és important realitzar una valoració nutricional i poder-la detectar a temps. L’equip de dietistes-nutricionistes de CPEN estem a la teva disposició per ajudar-te a tu o la teva família a detectar una possible desnutrició, millorar hàbits alimentaris o guiar-te per planificar menús adaptats a les diferents situacions que es puguin presentar (pèrdua de gana, dificultats de masticació, diabetis, colesterol alt…).