La celiaquia és una malaltia en la qual la ingesta de gluten provoca que el sistema de defensa de l’organisme ataqui a l’intestí prim per error, desencadenant una atròfia de les vellositats de l’intestí prim que afecta la capacitat d’absorbir els nutrients.

El gluten és la proteïna principal del blat però també es pot trobar en altres cereals com l’ordi, el sègol, la civada, l’espelta, el kamut i el triticale.
El tractament de la celiaquia consisteix en suprimir el gluten de l’alimentació durant tota la vida. Per aquest motiu s’han d’evitar tots els aliments que per un motiu o un altre contenen gluten, ja sigui en forma de cereal sencer, farina (pa, galetes …), o additiu alimentari (conserves, peix congelat industrialment, salses … ).
Seguidament es detallen els aliments més habituals que contenen gluten i els que no:
SENSE GLUTEN
- Arròs blanc, arròs integral
- Blat de moro fresc
- Patata
- Moniato
- Quinoa
- Mill
- Blat sarraí
- Amarant
- Teff
- Farina, pa, biscotes, pasta, pizza, galetes, cereals d’esmorzar i pastissos de farines sense gluten (pa de farina de quinoa, biscotes de farina de blat de moro,…)
- Fruita i verdura fresca
- Fruits secs naturals i amb closca
- Carn, peix, marisc i ous frescos
- Oli d’oliva, girasol,…
AMB GLUTEN
- Blat
- Ordi
- Sègol
- Civada
- Espelta
- Kamut
- Triticale
- Cuscús de blat
- Bulgur de blat o espelta
- Seitan
- Farina, pa, biscotes, pasta, pizza, galetes i cereals d’esmorzar de farines amb gluten (pa de farina de blat, pizza de farina de blat, pasta de farina d’espelta,…)
- En general els aliments envasats, enllaunats o precuinats (llegums, nyoquis, espàrrecs en llauna, patates xips de bossa, salsa de tomàquet, croquetes, pernil cuit, xocolata, cacau en pols,…)
És molt important mirar les etiquetes dels aliments envasats i precuinats, ja que poden contenir gluten. Això pot ser a causa d’un component que porta gluten, ja sigui ingredient, additiu, aroma, impuresa o perquè hi ha hagut una contaminació creuada. En la preparació dels àpats, els aliments lliures de gluten no poden entrar en contacte amb aliments que contenen gluten. Per això s’han de netejar bé superfícies o estris comuns.
Després d’un diagnòstic de celiaquia és recomanable acudir a un Dietista-Nutricionista perquè ajudi en els canvis que es duran a terme en l’alimentació habitual de la persona perquè la dieta sigui equilibrada i per assegurar que no s’ingereix gluten, ni directament per aliments ni per contaminació o traces.