• Skip to primary navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar
  • Skip to footer
CP Endocrinologia i Nutrició S.L.
  • Facebook
  • Instagram
  • Twitter
  • YouTube
cpen.cat

cpen.cat

Endocrinologia i Nutrició per cada Etapa de la Vida

  • Inici
  • Qui som?
    • Endocrinologia Adults
    • Endocrinologia Pediàtrica
    • Dietètica i nutrició
    • CPEN en moviment
    • Equip administratiu
    • Equip CPEN
  • Unitats d’especialització
    • Endocrinologia Adults
    • Endocrinologia Pediàtrica
    • Dietètica i nutrició
    • Activitat física
    • Psicologia
    • Ecografia
  • Salutòdrom
    • Tallers per pacients
    • Classes Exercici fisic
    • Per saber-ne més
    • Publicacions científiques
    • Endocrinologia explicada als nens
    • CPEN al Senegal
  • Espai del pacient
  • Contacte
    • Primera Cita
    • Ja sóc pacient
  • Català
  • Spanish
  • English

Search

Dietètica i nutrició

Malaltia Celíaca

La celiaquia és una malaltia en la qual la ingesta de gluten provoca que el sistema de defensa de l’organisme ataqui a l’intestí prim per error, desencadenant una atròfia de les vellositats de l’intestí prim que afecta la capacitat d’absorbir els nutrients.

El gluten és la proteïna principal del blat però també es pot trobar en altres cereals com l’ordi, el sègol, la civada, l’espelta, el kamut i el triticale.

El tractament de la celiaquia consisteix en suprimir el gluten de l’alimentació durant tota la vida. Per aquest motiu s’han d’evitar tots els aliments que per un motiu o un altre contenen gluten, ja sigui en forma de cereal sencer, farina (pa, galetes …), o additiu alimentari (conserves, peix congelat industrialment, salses … ).

Seguidament es detallen els aliments més habituals que contenen gluten i els que no:

SENSE GLUTEN
  • Arròs blanc, arròs integral
  • Blat de moro fresc
  • Patata
  • Moniato
  • Quinoa
  • Mill
  • Blat sarraí
  • Amarant
  • Teff
  • Farina, pa, biscotes, pasta, pizza, galetes, cereals d’esmorzar i pastissos de farines sense gluten (pa de farina de quinoa, biscotes de farina de blat de moro,…)
  • Fruita i verdura fresca
  • Fruits secs naturals i amb closca
  • Carn, peix, marisc i ous frescos
  • Oli d’oliva, girasol,…
AMB GLUTEN
  • Blat
  • Ordi
  • Sègol
  • Civada
  • Espelta
  • Kamut
  • Triticale
  • Cuscús de blat
  • Bulgur de blat o espelta
  • Seitan
  • Farina, pa, biscotes, pasta, pizza, galetes i cereals d’esmorzar de farines amb gluten (pa de farina de blat, pizza de farina de blat, pasta de farina d’espelta,…)
  • En general els aliments envasats, enllaunats o precuinats (llegums, nyoquis, espàrrecs en llauna, patates xips de bossa, salsa de tomàquet, croquetes, pernil cuit, xocolata, cacau en pols,…)

És molt important mirar les etiquetes dels aliments envasats i precuinats, ja que poden contenir gluten. Això pot ser a causa d’un component que porta gluten, ja sigui ingredient, additiu, aroma, impuresa o perquè hi ha hagut una contaminació creuada. En la preparació dels àpats, els aliments lliures de gluten no poden entrar en contacte amb aliments que contenen gluten. Per això s’han de netejar bé superfícies o estris comuns.

Després d’un diagnòstic de celiaquia és recomanable acudir a un Dietista-Nutricionista perquè ajudi en els canvis que es duran a terme en l’alimentació habitual de la persona perquè la dieta sigui equilibrada i per assegurar que no s’ingereix gluten, ni directament per aliments ni per contaminació o traces.

Primary Sidebar

Endocrinologia Adults
Endocrinologia Pediàtrica
Dietètica i nutrició
  • Alimentació saludable
  • Obesitat i Sobrepès
  • Cirugia de l’obesitat
  • Baix pes
  • Diabetis i Nutrició
    • Diabetis tipus I (insulinodepenent)
    • Diabetis tipus II (no-insulinodepenent)
    • Diabetis gestacional
    • Diabetis pre-gestacional
  • Nutrició en transtorns digestius
    • Al·lèrgies i intoleràncies alimentàries
      • Intolerància a la lactosa
      • La intolerància o malabsorció de fructosa
      • Intolerància o malabsorció de sorbitol
      • Malaltia Celíaca
      • Sensibilitat al Gluten No Celíaca
      • Dieta FODMAP
    • Sindrome de l’intestí irritable
      • Dieta FODMAP
    • Restrenyiment
  • Nutrició Esportiva
  • Dislipèmia
  • Hiperuricemia
  • Nutrició i Salut de la dona
    • Fertilitat
    • Síndrome de l’ovari poliquístic: SOP
    • Embaràs
    • Lactància
    • Menopausa
      • Alimentació en la dona menopàusica
  • Nutrició i Càncer
  • Alimentació vegetariana
  • Malalties autoimmunes
  • Alimentació durant la infància i l’adolescència
  • Envelliment
Activitat física
Psicologia
Ecografia
Tallers per pacients

 

Consultoris CPEN

Teknon

Consultori VILANA - TEKNON
Consultori 155

CPEN TEKNON
H08000642

Vilana 12, 08022 Barcelona
sbermudez@cpen.cat
93.393.31.55

Sagrada Familia

Consultori Sagrada Familia
Consultori 2.2

CPEN S. FAMILIA
H08000586

Torras i Pujalt 11-29, 08022 Barcelona
szaforas@cpen.cat
93.566.12.04
clinicasagradafamilia.com

Eixample

CPEN Eixample
Consultori

CPEN EIXAMPLE
 

Carrer Mallorca 297, 08037 Barcelona
grovira@cpen.cat
93.365.99.50

Footer

CP ENDOCRINOLOGIA I NUTRICIÓ

Per a totes les etapes de la vida.

info@cpen.cat
Petició Cita CPEN

MENÚ cpen.cat

  • Inici
  • Qui som?
    • Endocrinologia Adults
    • Endocrinologia Pediàtrica
    • Dietètica i nutrició
    • CPEN en moviment
    • Equip administratiu
    • Equip CPEN
  • Unitats d’especialització
    • Endocrinologia Adults
    • Endocrinologia Pediàtrica
    • Dietètica i nutrició
    • Activitat física
    • Psicologia
    • Ecografia
  • Salutòdrom
    • Tallers per pacients
    • Classes Exercici fisic
    • Per saber-ne més
    • Publicacions científiques
    • Endocrinologia explicada als nens
    • CPEN al Senegal
  • Espai del pacient
  • Contacte
    • Primera Cita
    • Ja sóc pacient
  • Català
  • Spanish
  • English

Contactar

sbermudez@cpen.cat 93.393.31.55
szaforas@cpen.cat 93.566.12.04
grovira@cpen.cat 93 365 99 50

Avís legal | Política Cookies | Política de Privacitat

Copyright © 2023 CPEN. All rights reserved. Tornar a dalt

Data d’actualització: 21 d’abril de 2023