• Skip to primary navigation
  • Skip to content
  • Skip to primary sidebar
  • Skip to footer
CP Endocrinologia i Nutrició S.L.
  • Facebook
  • Instagram
  • Twitter
  • YouTube
cpen.cat

cpen.cat

Endocrinologia i Nutrició per cada Etapa de la Vida

  • Inici
  • Qui som?
    • Endocrinologia Adults
    • Endocrinologia Pediàtrica
    • Dietètica i nutrició
    • Equip administratiu
    • Equip CPEN
  • Unitats d’especialització
    • Endocrinologia Adults
    • Endocrinologia Pediàtrica
    • Dietètica i nutrició
    • Altres àrees
  • Activitat complementària
    • Publicacions científiques
    • Altres publicacions
    • Per saber-ne més
    • Tallers per pacients
    • Esdeveniments esportius
  • Espai del pacient
  • Contacte
    • Primera Cita
    • Ja sóc pacient
  • Català (Català)
  • Español (Spanish)

Search

Dietètica i nutrició

Dieta FODMAP

La paraula FODMAP és una abreviatura per les paraules: fermentable Oligosaccharides, Disaccharides, Monosaccharides And Polyols.

Però quins són aquests FODMAPs?

Lactosa, fructosa, poliols (sorbitol, xilitol, entre d’altres) i les fibres (fructans i galactans). En ser mal absorbits a l’intestí prim, són fermentats en el còlon per les nostres bactèries intestinals augmentant la producció excessiva de gas, inflor i dolor abdominal, alteració del ritme de les deposicions i/o sensació de digestions lentes o pesades. És per això que la dieta baixa en FODMAPs ha anat guanyant popularitat sobre l’efecte d’aquests petits carbohidrats en la Síndrome de Intestí Irritable (SII). Els primers estudis es van realitzar a la Universitat de Monash a Austràlia, i destaquen que aquesta dieta també podria ser una eina terapèutica vàlida per a altres trastorns o patologies com la malaltia de Crohn, un cop s’hagin descartat al·lèrgies i/o intoleràncies.

Al trobar-se en diversos aliments, la dieta baixa en FODMAPs pot ser molt restrictiva i comportar riscos nutricionals. Per aquest motiu es recomana que sigui explicada i seguida per un professional de la nutrició especialitzat.

A l’inici de la dieta s’exclouen per complet els aliments que contenen aquests sucres durant 4-6 setmanes amb l’objectiu de determinar si hi ha millora de les molèsties, al mateix temps que es potencien els aliments permesos.

Aliments a EVITAR en la primera FASE

FRUITA

Poma, pera, aranja, síndria, préssec, préssec d’aigua, paraguaià, albercoc, caqui, pruna, cireres, mores, magrana, figues, codony, xirimoia, mànec, litxi, coco, alvocat.

Fruita dessecada: Passes, orellanes, prunes, figues, dàtils, …

CEREALS, TUBERCLES I LLEGUMS

Blat, sègol, ordi, kamut.

Llegums.

DOLÇOS I EDULCORANTS

Mel, melassa, xarop d’agave.

Fructosa, xarop de fructosa, xarop de blat de moro alt en fructosa (JMAF).

Melmelades i confitures (> de 2 c / postres).

Xiclets, caramels. Aliments edulcorats “sense sucre” o “apte per a diabètics”.

Edulcorants: sorbitol (E-420), manitol (E-421), xilitol (E-967), maltitol (E-965), isomalt (E-953) i altres acabats en -ol.

VERDURA

Carxofes, espàrrecs, col, coliflor, cols de Brussel·les, bròquil, all, api, porros, ceba, fonoll, escalunyes, remolatxa i col.

Carbassa (> de ½ tassa / dia).

Xampinyons i altres bolets.

Tomàquet deshidratat.

LÀCTICS

Llet de vaca, cabra i ovella amb lactosa i derivats.

Posteriorment s’introdueix de forma individual i pautada pel professional cada un dels FODMAP per valorar la tolerància.

D’aquesta manera s’estableix un pla de dieta i es proporcionen els consells més adequats tant en la Fase 1 (eliminació) com en la FASE 2 (reintroducció), proporcionant informació, una pauta individualitzada, menús setmanals, llistats d’aliments vs. substituts alternatius, receptes, etc.

A CPEN portem des de l’any 2013 atenent  a  pacients per al seguiment adequat de la dieta FODMAP, i comptem amb una gran experiència i especialització per donar la millor atenció. És per això que si el teu metge t’ha recomanat aquesta dieta o tens interès en rebre més informació, estarem encantats d’atendre’t.

Primary Sidebar

Dietètica i nutrició
  • Alimentació saludable
  • Obesitat i Sobrepès
  • Cirugia de l’obesitat
  • Baix pes
  • Diabetis i Nutrició
    • Diabetis tipus I (insulinodepenent)
    • Diabetis tipus II (no-insulinodepenent)
    • Diabetis gestacional
    • Diabetis pre-gestacional
  • Nutrició en transtorns digestius
    • Al·lèrgies i intoleràncies alimentàries
      • Intolerància a la lactosa
      • La intolerància o malabsorció de fructosa
      • Intolerància o malabsorció de sorbitol
      • Malaltia Celíaca
      • Sensibilitat al Gluten No Celíaca
      • Dieta FODMAP
    • Sindrome de l’intestí irritable
      • Dieta FODMAP
    • Restrenyiment
  • Nutrició Esportiva
  • Dislipèmia
  • Hiperuricemia
  • Nutrició i Salut de la dona
    • Fertilitat
    • Síndrome de l’ovari poliquístic: SOP
    • Embaràs
    • Lactància
    • Menopausa
      • Alimentació en la dona menopàusica
  • Nutrició i Càncer
  • Alimentació vegetariana
  • Malalties autoimmunes
  • Alimentació durant la infància i l’adolescència
  • Envelliment
Endocrinologia Adults
Endocrinologia Pediàtrica
Altres àrees

 

Consultoris CPEN

Teknon

Consultori VILANA - TEKNON
Consultori 155

VILANA-TEKNON

Vilana 12
08022 Barcelona

grovira@cpen.cat
93.393.31.55

Sagrada Familia

Consultori Sagrada Familia
Consultori 2.3

SAGRADA FAMILIA

Torras i Pujalt 11-29
08022 Barcelona

sbermudez@cpen.cat
93.566.12.22
clinicasagradafamilia.com

Fundació

Fundació CPEN
Consultori

FUNDACIÓ CPEN

C. d'Alacant 26 Baixos
08022 Barcelona

sortiz@cpen.cat
93.365.99.50

Unitat de Nutrició i Obesitat (UNO)

Consultori Unitat de Nutrició i Obesitat (UNO)
Consultori 2.2 - UNO

UNO - SAGRADA FAMILIA
UNITAT DE NUTRICIÓ I OBESITAT

Torras i Pujalt 11-29
08022 Barcelona

uno@cpen.cat
93.566.12.04
clinicasagradafamilia.com

Footer

CP ENDOCRINOLOGIA I NUTRICIÓ

Per a totes les etapes de la vida.

info@cpen.cat
Petició Cita CPEN

MENÚ cpen.cat

  • Inici
  • Qui som?
    • Endocrinologia Adults
    • Endocrinologia Pediàtrica
    • Dietètica i nutrició
    • Equip administratiu
    • Equip CPEN
  • Unitats d’especialització
    • Endocrinologia Adults
    • Endocrinologia Pediàtrica
    • Dietètica i nutrició
    • Altres àrees
  • Activitat complementària
    • Publicacions científiques
    • Altres publicacions
    • Per saber-ne més
    • Tallers per pacients
    • Esdeveniments esportius
  • Espai del pacient
  • Contacte
    • Primera Cita
    • Ja sóc pacient
  • Català (Català)
  • Español (Spanish)

Contactar

grovira@cpen.cat 93.393.31.55
sbermudez@cpen.cat 93.566.12.22
sortiz@cpen.cat 93 365 99 50

Avís legal | Política Cookies | Política de Privacitat

Copyright © 2021 CPEN. All rights reserved. Tornar a dalt