La paraula FODMAP és una abreviatura per les paraules: fermentable Oligosaccharides, Disaccharides, Monosaccharides And Polyols.

Però quins són aquests FODMAPs?
Lactosa, fructosa, poliols (sorbitol, xilitol, entre d’altres) i les fibres (fructans i galactans). En ser mal absorbits a l’intestí prim, són fermentats en el còlon per les nostres bactèries intestinals augmentant la producció excessiva de gas, inflor i dolor abdominal, alteració del ritme de les deposicions i/o sensació de digestions lentes o pesades. És per això que la dieta baixa en FODMAPs ha anat guanyant popularitat sobre l’efecte d’aquests petits carbohidrats en la Síndrome de Intestí Irritable (SII). Els primers estudis es van realitzar a la Universitat de Monash a Austràlia, i destaquen que aquesta dieta també podria ser una eina terapèutica vàlida per a altres trastorns o patologies com la malaltia de Crohn, un cop s’hagin descartat al·lèrgies i/o intoleràncies.
Al trobar-se en diversos aliments, la dieta baixa en FODMAPs pot ser molt restrictiva i comportar riscos nutricionals. Per aquest motiu es recomana que sigui explicada i seguida per un professional de la nutrició especialitzat.
A l’inici de la dieta s’exclouen per complet els aliments que contenen aquests sucres durant 4-6 setmanes amb l’objectiu de determinar si hi ha millora de les molèsties, al mateix temps que es potencien els aliments permesos.
Aliments a EVITAR en la primera FASE
FRUITA
Poma, pera, aranja, síndria, préssec, préssec d’aigua, paraguaià, albercoc, caqui, pruna, cireres, mores, magrana, figues, codony, xirimoia, mànec, litxi, coco, alvocat.
Fruita dessecada: Passes, orellanes, prunes, figues, dàtils, …
CEREALS, TUBERCLES I LLEGUMS
Blat, sègol, ordi, kamut.
Llegums.
DOLÇOS I EDULCORANTS
Mel, melassa, xarop d’agave.
Fructosa, xarop de fructosa, xarop de blat de moro alt en fructosa (JMAF).
Melmelades i confitures (> de 2 c / postres).
Xiclets, caramels. Aliments edulcorats “sense sucre” o “apte per a diabètics”.
Edulcorants: sorbitol (E-420), manitol (E-421), xilitol (E-967), maltitol (E-965), isomalt (E-953) i altres acabats en -ol.
VERDURA
Carxofes, espàrrecs, col, coliflor, cols de Brussel·les, bròquil, all, api, porros, ceba, fonoll, escalunyes, remolatxa i col.
Carbassa (> de ½ tassa / dia).
Xampinyons i altres bolets.
Tomàquet deshidratat.
LÀCTICS
Llet de vaca, cabra i ovella amb lactosa i derivats.
Posteriorment s’introdueix de forma individual i pautada pel professional cada un dels FODMAP per valorar la tolerància.
D’aquesta manera s’estableix un pla de dieta i es proporcionen els consells més adequats tant en la Fase 1 (eliminació) com en la FASE 2 (reintroducció), proporcionant informació, una pauta individualitzada, menús setmanals, llistats d’aliments vs. substituts alternatius, receptes, etc.
A CPEN portem des de l’any 2013 atenent a pacients per al seguiment adequat de la dieta FODMAP, i comptem amb una gran experiència i especialització per donar la millor atenció. És per això que si el teu metge t’ha recomanat aquesta dieta o tens interès en rebre més informació, estarem encantats d’atendre’t.