La lactosa és el sucre naturalment present en la llet, format per dos sucres simples, una glucosa i una galactosa, units entre ells. Aquest sucre no s’absorbeix directament, sinó que primer ha de trencar-se en l’intestí prim a través d’un enzim que es diu lactasa.

Quan som nadons la lactasa té màxima activitat pot digerir tota la lactosa que prenem a través de la llet, sigui materna o de fórmula. Però a mesura que ens fem grans, la seva activitat va disminuint, podent aparèixer el que s’anomena malabsorció o intolerància a la lactosa, que pot provocar diferents símptomes com dolor abdominal, inflor i diarrea. S’ha de realitzar un test d’hidrogen espirat, un test de tolerància a la lactosa o bé una biòpsia en intestí prim per a un correcte diagnòstic.
El tractament dietètic té com a objectius la millora dels símptomes i conèixer la quantitat de lactosa que es pot arribar a tolerar. No sempre és necessari l’eliminació completa de la lactosa, ja que petites quantitats poden ser mal absorbides sense que produeixin símptomes.
Hem de tenir en compte que la lactosa està present en els productes lactis de forma natural i com a additiu en certs aliments. Per això el professional de la nutrició és la persona més indicada per planificar una dieta amb l’aportació calòrica-proteica i de calci adequats i qui valori la necessitat de suplements de calci i vitamina D.