• Skip to primary navigation
  • Skip to content
  • Skip to primary sidebar
  • Skip to footer
CP Endocrinologia i Nutrició S.L.
  • Facebook
  • Instagram
  • Twitter
  • YouTube
cpen.cat

cpen.cat

Endocrinologia i Nutrició per cada Etapa de la Vida

  • Inici
  • Qui som?
    • Endocrinologia Adults
    • Endocrinologia Pediàtrica
    • Dietètica i nutrició
    • Equip administratiu
    • Equip CPEN
  • Unitats d’especialització
    • Endocrinologia Adults
    • Endocrinologia Pediàtrica
    • Dietètica i nutrició
    • Altres àrees
  • Activitat complementària
    • Publicacions científiques
    • Altres publicacions
    • Per saber-ne més
    • Tallers per pacients
    • Esdeveniments esportius
  • Espai del pacient
  • Contacte
    • Primera Cita
    • Ja sóc pacient
  • ca
  • es
  • en

Search

Dietètica i nutrició

Dislipèmia

Quan parlem de dislipèmia ens referim a nivells elevats de colesterol i/o triglicèrids (hipercolesterolèmia i hipertrigliceridèmia, respectivament), els quals provoquen major risc de malaltia coronària. Però formant part del colesterol-TOTAL en trobem de diferents tipus, i no tots son perjudicials. Per una banda, trobem el colesterol-HDL (el “bo”) el qual interessa que sigui com més alt millor, ja que ens protegeix de les malalties cardiovasculars. I per l’altra, tenim el colesterol-LDL (el “dolent”) que interessa que sigui baix.

Els àcids grassos de la dieta influeixen sobre els nivells de lípids (colesterol i triglicèrids). En trobem de diferents classes, com els àcids grassos saturats (majoritàriament “dolents”), presents als làctics i les carns i els seus derivats; els àcids grassos monoinsaturats presents sobretot a l’oli d’oliva (els quals disminueixen el colesterol “dolent” i poden augmentar el “bo”); els àcids grassos poliinsaturats, els famosos omega 3 i 6, presents en fruits secs, llavors, peix blau (on també tenen un efecte beneficiós sobre els lípids); i per últim els àcids grassos trans (els pitjors de tots), presents en margarines, brioixeria, aliments precuinats…

En els aliments d’origen animal, normalment acompanyat dels àcids grassos saturats, trobem el colesterol de la dieta. Si volem millorar els nivells de colesterol en sang, cal dir que és més important reduir la ingesta d’àcids grassos saturats que no la d’ingesta de colesterol amb la dieta.

Els hidrats de carboni, sobretot els sucres ràpids, i també l’alcohol, augmenten els triglicèrids i, per tant, caldrà reduir-los de la dieta si volem disminuir-ne els nivells.

La fibra soluble (civada, llegums, poma, plàtan, pastanaga…) redueix els nivells del colesterol LDL conegut com a “dolent” i per tant és beneficiosa en la hipercolesterolèmia.

Les nutricionistes de l’equip CPEN t’ajudarem a adaptar la teva dieta a les següents recomanacions per tal de millorar els nivells de colesterol i triglicèrids:

  1. Redueix el consum d’àcids grassos saturats (carns, embotits…) i substitueix-los per poliinsaturats (fruits secs, peix blau.) i sobretot monoinsaturats (oli d’oliva).
  2. Limita la ingesta d’aliments rics en colesterol (vísceres, embotits, marisc..).
  3. Elimina la ingesta d’àcids grassos trans (aliments industrials).
  4. Consumeix els hidrats de carboni preferentment en la informa integral (cereals i farines integrals), evitant els sucres ràpids (sucs, pastes, mermelada, fruita deshidratada…).
  5. Assegura un bon aport de fibra (20-30 g/dia) sobretot de la soluble.
  6. Limita el consum de tot tipus d’alcohol.
  7. Realitza exercici físic de forma regular.
  8. Mantingues un pes lo més pròxim al considerat correcte.

Si tens diabetis, hipertensió o ets fumador, també t’assessorarem perquè adaptis la teva alimentació a les 3 següents recomanacions, d’aquesta manera controlarem la resta de factors de risc cardiovasculars:

  1. Limita l’aport d’hidrats de carboni si tens diabetis o prediabetis.
  2. Redueix l’aport de sodi (sal i aliments salats) si presentes la tensió alta
  3. Evita el consum de tabac

Primary Sidebar

Endocrinologia Adults
Endocrinologia Pediàtrica
Dietètica i nutrició
  • Alimentació saludable
  • Obesitat i Sobrepès
  • Cirugia de l’obesitat
  • Baix pes
  • Diabetis i Nutrició
    • Diabetis tipus I (insulinodepenent)
    • Diabetis tipus II (no-insulinodepenent)
    • Diabetis gestacional
    • Diabetis pre-gestacional
  • Nutrició en transtorns digestius
    • Al·lèrgies i intoleràncies alimentàries
      • Intolerància a la lactosa
      • La intolerància o malabsorció de fructosa
      • Intolerància o malabsorció de sorbitol
      • Malaltia Celíaca
      • Sensibilitat al Gluten No Celíaca
      • Dieta FODMAP
    • Sindrome de l’intestí irritable
      • Dieta FODMAP
    • Restrenyiment
  • Nutrició Esportiva
  • Dislipèmia
  • Hiperuricemia
  • Nutrició i Salut de la dona
    • Fertilitat
    • Síndrome de l’ovari poliquístic: SOP
    • Embaràs
    • Lactància
    • Menopausa
      • Alimentació en la dona menopàusica
  • Nutrició i Càncer
  • Alimentació vegetariana
  • Malalties autoimmunes
  • Alimentació durant la infància i l’adolescència
  • Envelliment
Altres àrees

 

Consultoris CPEN

Teknon

Consultori VILANA - TEKNON
Consultori 155

VILANA-TEKNON
H08000642

Vilana 12
08022 Barcelona

grovira@cpen.cat
93.393.31.55

Sagrada Familia

Consultori Sagrada Familia
Consultori 2.3

SAGRADA FAMILIA
H08000586

Torras i Pujalt 11-29
08022 Barcelona

sbermudez@cpen.cat
93.566.12.22
clinicasagradafamilia.com

Fundació

Fundació CPEN
Consultori

FUNDACIÓ CPEN
H08000586

C. d'Alacant 26 Baixos
08022 Barcelona

sortiz@cpen.cat
93.365.99.50

Unitat de Nutrició i Obesitat (UNO)

Consultori Unitat de Nutrició i Obesitat (UNO)
Consultori 2.2 - UNO

UNO - SAGRADA FAMILIA
UNITAT DE NUTRICIÓ I OBESITAT

H08000586

Torras i Pujalt 11-29
08022 Barcelona

uno@cpen.cat
93.566.12.04
clinicasagradafamilia.com

Footer

CP ENDOCRINOLOGIA I NUTRICIÓ

Per a totes les etapes de la vida.

info@cpen.cat
Petició Cita CPEN

MENÚ cpen.cat

  • Inici
  • Qui som?
    • Endocrinologia Adults
    • Endocrinologia Pediàtrica
    • Dietètica i nutrició
    • Equip administratiu
    • Equip CPEN
  • Unitats d’especialització
    • Endocrinologia Adults
    • Endocrinologia Pediàtrica
    • Dietètica i nutrició
    • Altres àrees
  • Activitat complementària
    • Publicacions científiques
    • Altres publicacions
    • Per saber-ne més
    • Tallers per pacients
    • Esdeveniments esportius
  • Espai del pacient
  • Contacte
    • Primera Cita
    • Ja sóc pacient
  • ca
  • es
  • en

Contactar

grovira@cpen.cat 93.393.31.55
sbermudez@cpen.cat 93.566.12.22
sortiz@cpen.cat 93 365 99 50

Avís legal | Política Cookies | Política de Privacitat

Copyright © 2022 CPEN. All rights reserved. Tornar a dalt

Data d’actualització: 1 de març de 2022