Quan parlem de dislipèmia ens referim a nivells elevats de colesterol i/o triglicèrids (hipercolesterolèmia i hipertrigliceridèmia, respectivament), els quals provoquen major risc de malaltia coronària. Però formant part del colesterol-TOTAL en trobem de diferents tipus, i no tots son perjudicials. Per una banda, trobem el colesterol-HDL (el “bo”) el qual interessa que sigui com més alt millor, ja que ens protegeix de les malalties cardiovasculars. I per l’altra, tenim el colesterol-LDL (el “dolent”) que interessa que sigui baix.

Els àcids grassos de la dieta influeixen sobre els nivells de lípids (colesterol i triglicèrids). En trobem de diferents classes, com els àcids grassos saturats (majoritàriament “dolents”), presents als làctics i les carns i els seus derivats; els àcids grassos monoinsaturats presents sobretot a l’oli d’oliva (els quals disminueixen el colesterol “dolent” i poden augmentar el “bo”); els àcids grassos poliinsaturats, els famosos omega 3 i 6, presents en fruits secs, llavors, peix blau (on també tenen un efecte beneficiós sobre els lípids); i per últim els àcids grassos trans (els pitjors de tots), presents en margarines, brioixeria, aliments precuinats…
En els aliments d’origen animal, normalment acompanyat dels àcids grassos saturats, trobem el colesterol de la dieta. Si volem millorar els nivells de colesterol en sang, cal dir que és més important reduir la ingesta d’àcids grassos saturats que no la d’ingesta de colesterol amb la dieta.
Els hidrats de carboni, sobretot els sucres ràpids, i també l’alcohol, augmenten els triglicèrids i, per tant, caldrà reduir-los de la dieta si volem disminuir-ne els nivells.
La fibra soluble (civada, llegums, poma, plàtan, pastanaga…) redueix els nivells del colesterol LDL conegut com a “dolent” i per tant és beneficiosa en la hipercolesterolèmia.
Les nutricionistes de l’equip CPEN t’ajudarem a adaptar la teva dieta a les següents recomanacions per tal de millorar els nivells de colesterol i triglicèrids:
- Redueix el consum d’àcids grassos saturats (carns, embotits…) i substitueix-los per poliinsaturats (fruits secs, peix blau.) i sobretot monoinsaturats (oli d’oliva).
- Limita la ingesta d’aliments rics en colesterol (vísceres, embotits, marisc..).
- Elimina la ingesta d’àcids grassos trans (aliments industrials).
- Consumeix els hidrats de carboni preferentment en la informa integral (cereals i farines integrals), evitant els sucres ràpids (sucs, pastes, mermelada, fruita deshidratada…).
- Assegura un bon aport de fibra (20-30 g/dia) sobretot de la soluble.
- Limita el consum de tot tipus d’alcohol.
- Realitza exercici físic de forma regular.
- Mantingues un pes lo més pròxim al considerat correcte.
Si tens diabetis, hipertensió o ets fumador, també t’assessorarem perquè adaptis la teva alimentació a les 3 següents recomanacions, d’aquesta manera controlarem la resta de factors de risc cardiovasculars:
- Limita l’aport d’hidrats de carboni si tens diabetis o prediabetis.
- Redueix l’aport de sodi (sal i aliments salats) si presentes la tensió alta
- Evita el consum de tabac