Una alimentació saludable és important en totes les etapes de la vida i, especialment, durant l’embaràs. La dieta de la dona embarassada ha d’aportar suficient energia i nutrients per cobrir tant les necessitats de la mare com les del creixement del futur nadó. Alhora, la dieta ha de conduir a un guany de pes adequat, que serà diferent en cada dona depenent del pes previ a l’embaràs.

En general, les dones amb sobrepès o obesitat hauran d’augmentar menys pes que les dones amb un pes dins la normalitat. De la mateixa manera que les dones amb baix pes necessitaran un augment de pes superior. I, per què és tan important un guany de pes adequat durant l’embaràs? El motiu és que un augment excessiu de pes pot incrementar el risc de complicacions per a la mare i pel futur nadó, com l’aparició de diabetis gestacional, hipertensió, preeclàmpsia, tromboembolisme o part prematur.
Les recomanacions dietètiques per a les dones embarassades tenen algunes particularitats destacades. Es necessiten quantitats superiors de nutrients com el calci o la vitamina D, i també de ferro, folat i vitamina C, entre d’altres. Si no s’arriben a cobrir aquests requeriments es poden produir dèficits que es solen manifestar amb pèrdua de calci dels ossos, ànemia, cansament… També és d’especial importància vigilar la ingesta d’alguns tipus d’aliments, com els làctics no pasteuritzats, embotits crus com el fuet o el pernil salat, per evitar infeccions com la listeriosi o la salmonelosi, les conseqüències de les quals poden ser greus. Igualment, durant l’embaràs són freqüents les nàusees, els vòmits, l’estrenyiment o el reflux, que són totalment normals i apareixen degut als canvis fisiològics que experimenta l’organisme, com la relaxació de la musculatura del sistema digestiu i intestinal.
L’equip de dietistes-nutricionistes t’ajudarem a conèixer quin és el guany de pes que necessites, incrementant les Kcal de manera gradual per aconseguir un pes adequat fins al final de l’embaràs. A més, et donarem pautes per reduir els riscos de contraure infeccions a través dels aliments i adaptar la dieta segons els símptomes que es puguin presentar (nàusees, restrenyiment…), incloent a la teva dieta diària aliments rics en nutrients molt necessaris com el calci, vitamina D, ferro, folat o vitamines del grup B.