La llet materna és el millor aliment pel lactant durant els primers mesos de vida. Cobreix les necessitats nutricionals del nadó pel seu adequat creixement i desenvolupament físic i des d’un punt de vista emocional li assegura l’establiment d’un bon vincle mare-fill i una adequada relació d’afecció segura amb la mare.
La superioritat de la llet materna sobre qualsevol altre aliment (llet de fórmula artificial) per la nutrició i desenvolupament del nadó durant els primers mesos de vida queda ben demostrat en nombrosos estudis científics. El nens alimentats amb llet materna tenen un menor risc de patir mort sobtada del lactant i mort durant el primer any de vida, així com de patir infeccions gastrointestinals, respiratòries i urinàries, i de que aquestes siguin més greus. A llarg termini, els nens que han rebut lactància materna pateixen menys dermatitis atòpica, al·lèrgia, asma, malaltia celíaca, malaltia inflamatòria intestinal, obesitat, diabetis mellitus o càncer. A més també tenen menys risc de patir hiperactivitat, ansietat i depressió.
Per tots aquests motius l’Organització Mundial de la Salut i l’Associació Espanyola de Pediatria recomanen l’alimentació exclusiva al pit durant els primers sis mesos de vida del nadó i continuar amb la lactància juntament amb altres aliments que complementen l’alimentació fins als 2 anys o més, mentre mare i fill ho desitgin.
La lactància materna incrementa les necessitats de calories diàries i d’alguns nutrients, fabricant-se a partir dels dipòsits de nutrients de la mare. La dieta d’una mare lactant ha de ser variada i equilibrada, sobretot amb ingestes suficients de proteïnes, vitamina D, calci i iode perquè la llet materna tingui una composició adequada. Especialment importants són els àcids grassos omega 3, que intervenen en el desenvolupament cerebral del nadó. La mare els pot incorporar menjant peix blau, i sobretot evitant els peixos de mida gran com el peix espasa i la tonyina, que contenen més mercuri que el peix petit. A més, un dels beneficis de la lactància per la mare és que ajuda a perdre pes després del part quan es combina amb exercici físic.
També és important assegurar un bon aport de líquid per garantir una bona hidratació i producció de llet. No s’ha demostrat que cap aliment ajudi a produïr més llet. El millor estímul per tenir una producció adequada és que el nadó buidi el pit, i per tant, la lactància sigui a demanda sense restriccions. Cal tenir present que la mare a d’evitar l’alcohol, ja que és un tòxic i passa directament a la llet. En relació a la cafeïna, s’aconsella una ingesta baixa per evitar la sobreestimulació i irritabilitat del nadó. El dietista-nutricionista és el professional sanitari que pot ajudar-te a planificar una alimentació variada i equilibrada que contingui els nutrients necessaris per a tu i el teu nadó. A més, et pot informar de quins aliments o herbes s’haurien d’evitar durant la lactància.