Les malalties autoimmunes (psoriasi, artritis reumatoide, lupus eritematós, al·lèrgies ambientals o alimentàries…) causen inflamació de l’organisme i per aquest motiu existeix molta informació sobre el tractament dietètic que podria ajudar a millorar els brots que causen, tant en número com en simptomatologia.

Les primeres accions amb evidència que podem portar a terme són mantenir el pes en un rang de normopès i mantenir uns nivells correctes de vitamina D durant tot l’any. Cap altre suplementació és necessària de manera sistemàtica, però hem de revisar la dieta perquè sobretot els nivells d’omega 3 i vitamina B12 siguin adequats. Molts cops podem ajudar amb glutamina i/o probiòtics durant períodes d’estrès, mal descans o intensificació d’exercici físic.
De forma general, aconsellem una dieta equilibrada “antiinflamatòria”, que és aquella basada principalment en aliments d’origen vegetal (llegums, cereals integrals, vegetals, fruites, fruits secs i llavors), ja que són la principal font d’antioxidants, fibra, vitamines i minerals. També recomanem afegir herbes aromàtiques i espècies, greixos insaturats (oli d’oliva verge, alvocat, olives, fruits secs, pipes, llavors o els seus olis, peix blau de mida petita…) i fonts proteiques baixes en greixos saturats (ou, làctics baixos en greix, carn magra, peix blanc, tofu, tempeh, seità o soja texturitzada).
D’altra banda recomanem evitar de forma diària els cereals refinats, aliments processats, curats o fumats, excés de greix saturat i trans, sucre, sal i alcohol, així com coccions més agressives com el fregit, l’arrebossat o la brasa, ja que el seu consum freqüent de forma crònica afavoreix la inflamació.
No podem afirmar que s’hagi de realitzar per tothom una dieta sense gluten o retirar del tot els làctics o la soja com se sol dir. Si es sospita que hi podria haver una millora, es pot planificar una exclusió temporal i valorar-ne el resultat, sempre que es porti una dieta equilibrada i suficient, sota supervisió de l’equip de dietètica.