• Skip to primary navigation
  • Skip to content
  • Skip to primary sidebar
  • Skip to footer
CP Endocrinologia i Nutrició S.L.
  • Facebook
  • Instagram
  • Twitter
  • YouTube
cpen.cat

cpen.cat

Endocrinologia i Nutrició per cada Etapa de la Vida

  • Inici
  • Qui som?
    • Endocrinologia Adults
    • Endocrinologia Pediàtrica
    • Dietètica i nutrició
    • Equip administratiu
    • Equip CPEN
  • Unitats d’especialització
    • Endocrinologia Adults
    • Endocrinologia Pediàtrica
    • Dietètica i nutrició
    • Altres àrees
  • Activitat complementària
    • Publicacions científiques
    • Altres publicacions
    • Per saber-ne més
    • Tallers per pacients
    • Esdeveniments esportius
  • Espai del pacient
  • Contacte
    • Primera Cita
    • Ja sóc pacient
  • ca
  • es
  • en

Search

Per saber-ne més

- Març '20 -  Aprèn a menjar lent

Menjar lent implica realitzar els àpats principals en un mínim de 20 minuts. Temps que necessita el nostre “termòstat” de la gana per calibrar la sacietat a partir de 4 senyals:
  1. Senyal que va des de l’estómac distès (a partir del nervi vague) fins a l’hipotàlem.
  2. Absorció de glucosa, greixos i aminoàcids en el torrent sanguini.
  3. Hormones alliberades per l’intestí prim i el pàncrees: colecistoquinina, insulina i glucagó.
  4. Cèl·lules grasses: leptina i altres substàncies, responsables d’apagar el “termòstat” de la gana.
Avantatges
  • Proporciona més exercici i satisfacció a la boca al experimentar diferents textures i gustos.
  • Ens ajuda a obtenir més nutrients, ja que si masteguem bé i amb els enzims de la saliva, el menjar es degrada en partícules més petites i les puguem absorbir amb més facilitat. -> Obtenir més nutrició amb menys aliment.
  • Ens ajuda a saciar-nos abans, ja que l’absorció dels nutrients comença ja a la boca i a l’estómac, sense la necessitat de sentir-nos massa tips.
Inconvenients
  • Perdem part del plaer del menjar. A la boca li produeix molta satisfacció el fet de mastegar. És per aquest motiu que ens agraden els aliments cruixents i de diferents textures.
  • A mesura que anem mastegant, van apareixen nous sabors que ens perdem quan mengem molt de pressa. Aquest fet fa que només tinguem una lleugera idea dels sabors dels aliments. Això pot provocar que ens quedem amb ganes de continuar menjant

El moviment “Fletcherizar” del segle XX consistia en mastegar cada queixalada entre 30 i 100 vegades. Va ser promogut per Horace Fletcher que va perdre 20 kg i va millorar la seva salut en mastegar bé els aliments.

Sabies que antigament hi havia un terme per anomenar la tècnica de menjar ràpid? “La Triple G”: engolir, tragar i marxar (goble, guld and go).

Estudi de la Universitat de Rhode Island: En un grup de dones universitàries se’ls va demanar que mengessin un plat de pasta el més ràpid possible i en un altre que se la mengessin més a poc a poc, deixant els coberts a cada mossegada.

Resultats: el primer grup va ingerir 646 kcal en 9 minuts. El segon grup, va consumir 579 kcal en 20 minuts. Aquest últim va comentar que tenia menys sensació de gana i estava més satisfet que el primer.

TÈCNIQUES PER MENJAR LENT

Crea pauses mentre menges
  • Fes una pausa abans de menjar. Observa bé els aliments.
  • Imita un tastador de vins: olora el menjar, fes una petita mossegada i fes-li donar voltes per la boca -> Assaboreix-lo!
  • Para si veus que estàs menjant sense assaborir el plat.
Deixa els coberts
  • Cada vegada que t’emportis un tros de menjar a la boca, deixa els coberts sobre la taula. No els tornis a agafar fins que la boca estigui buida i el gust hagi desaparegut.
“Fletcherizar”
  • Intenta mastegar entre 15 i 30 vegades.
Menja amb la mà no dominant
  • Si la teva mà dominant és la dreta, intenta utilitzar l’esquerra durant una setmana.
Beu a poc a poc
  • Imita el tastador de vins com en l’exercici anterior.
  • Deixa el got a la taula quan estàs bevent. Fes el següent glop quan tinguis la boca buida i el gust hagi desaparegut.
Menja amb palets orientals
  • Ens serveix per menjar lent i posar més atenció en cada mossegada.
  • Si sou molt hàbils amb els palets orientals, utilitzeu la mà no dominant per portar a terme la tasca.

Microsoft Word – Aprèn a menjar lent – CAT.docx

Font: Jan Chozen Bays. Comer atentos. 1r ed ampliada. Barcelona: Cairos SA; 2018

Aprèn a menjar lent.pdf

Aprèn a menjar lent (nens).pdf

Primary Sidebar

Per saber-ne més
  • Quins aliments contenen calci a més dels làctics?
  • Suport psicològic a pacients intervinguts de cirurgia bariàtrica
  • Proteïna en l’esport: necessària?
  • La síndrome postvacacional
  • Aprèn a menjar lent
  • Malabsorció o intolerància a la fructosa
  • Amb caminar no n’hi ha prou. Una forma senzilla de fer exercicis a casa.
  • Com aconseguir els teus propòsits
  • El Síndrome d’ovaris poliquístics: Un problema hormonal o metabòlic?
  • Alimentació conscient o mindfuleating
  • Tornar a la rutina i menjar saludable fora de casa
  • Edulcorants no calòrics
  • El pa de veritat
  • Beneficis de la dieta mediterrània
  • És bo beure llet?
  • Les dietes miracle
  • Nutrició i menopausa
  • Dieta sostenible
  • Fibra alimentària
  • El son i la nutrició
  • Benvinguda a l’Estiu
  • Un menú setmanal saludable
  • La intolerància a la lactosa
  • Alimentació durant el càncer
  • Dietes basades en vegetals
  • Alimentació després de les festes
  • La importància de la Vitamina D
  • L’etiquetat alimentari i el sucre afegit.
  • “Tranquil·la, jo ja menjo sense sucre…”
  • Arriba el final de l’estiu…

 

Consultoris CPEN

Teknon

Consultori VILANA - TEKNON
Consultori 155

VILANA-TEKNON
H08000642

Vilana 12
08022 Barcelona

grovira@cpen.cat
93.393.31.55

Sagrada Familia

Consultori Sagrada Familia
Consultori 2.3

SAGRADA FAMILIA
H08000586

Torras i Pujalt 11-29
08022 Barcelona

sbermudez@cpen.cat
93.566.12.22
clinicasagradafamilia.com

Fundació

Fundació CPEN
Consultori

FUNDACIÓ CPEN
H08000586

C. d'Alacant 26 Baixos
08022 Barcelona

sortiz@cpen.cat
93.365.99.50

Unitat de Nutrició i Obesitat (UNO)

Consultori Unitat de Nutrició i Obesitat (UNO)
Consultori 2.2 - UNO

UNO - SAGRADA FAMILIA
UNITAT DE NUTRICIÓ I OBESITAT

H08000586

Torras i Pujalt 11-29
08022 Barcelona

uno@cpen.cat
93.566.12.04
clinicasagradafamilia.com

Footer

CP ENDOCRINOLOGIA I NUTRICIÓ

Per a totes les etapes de la vida.

info@cpen.cat
Petició Cita CPEN

MENÚ cpen.cat

  • Inici
  • Qui som?
    • Endocrinologia Adults
    • Endocrinologia Pediàtrica
    • Dietètica i nutrició
    • Equip administratiu
    • Equip CPEN
  • Unitats d’especialització
    • Endocrinologia Adults
    • Endocrinologia Pediàtrica
    • Dietètica i nutrició
    • Altres àrees
  • Activitat complementària
    • Publicacions científiques
    • Altres publicacions
    • Per saber-ne més
    • Tallers per pacients
    • Esdeveniments esportius
  • Espai del pacient
  • Contacte
    • Primera Cita
    • Ja sóc pacient
  • ca
  • es
  • en

Contactar

grovira@cpen.cat 93.393.31.55
sbermudez@cpen.cat 93.566.12.22
sortiz@cpen.cat 93 365 99 50

Avís legal | Política Cookies | Política de Privacitat

Copyright © 2022 CPEN. All rights reserved. Tornar a dalt

Data d’actualització: 1 de març de 2022