• Skip to primary navigation
  • Skip to content
  • Skip to primary sidebar
  • Skip to footer
CP Endocrinologia i Nutrició S.L.
  • Facebook
  • Instagram
  • Twitter
  • YouTube
cpen.cat

cpen.cat

Endocrinologia i Nutrició per cada Etapa de la Vida

  • Inici
  • Qui som?
    • Endocrinologia Adults
    • Endocrinologia Pediàtrica
    • Dietètica i nutrició
    • Equip administratiu
    • Equip CPEN
  • Unitats d’especialització
    • Endocrinologia Adults
    • Endocrinologia Pediàtrica
    • Dietètica i nutrició
    • Altres àrees
  • Activitat complementària
    • Publicacions científiques
    • Altres publicacions
    • Per saber-ne més
    • Tallers per pacients
    • Esdeveniments esportius
  • Espai del pacient
  • Contacte
    • Primera Cita
    • Ja sóc pacient
  • Català (Català)
  • Español (Spanish)

Search

Per saber-ne més

- Maig '19 -  Beneficis de la dieta mediterrània

L’alimentació equilibrada és una part essencial d’un estil de vida saludable. En les últimes dècades, degut a la globalització, els hàbits alimentaris de la majoria de països del Mediterrani han evolucionat des d’un patró dietètic tradicional cap a patrons d’ingesta més propis d’un patró occidentalitzat.

Aquest canvi ha suposat:

  • Un major consum de greix animal.
  • Una disminució del consum d’hidrats de carboni complexos i de fibra vegetal.
  • Un augment del consum d’aliments processats i precuinats i, per tant, de greixos saturats i trans.
  • Una disminució de la ingesta d’aliments frescos i de temporada.

Aquests canvis en el comportament alimentari i la baixa activitat física, s’han relacionat amb un major risc de patir malalties cròniques com la malaltia cardiovascular, diabetis mellitus tipus 2, alguns tipus de càncer i malalties neurodegeneratives, entre d’altres.

Anteriorment a aquests canvis de patrons alimentaris, diversos estudis van poder concloure que els països occidentals, inclosos els Estats Units d’Amèrica, comparats amb països com Grècia, Itàlia, França, Espanya i Portugal, tenien unes taxes de mortalitat i morbiditat cardiovascular més elevades. Aquestes les van poder atribuir als efectes protectors de la dieta mediterrània, entesa com el patró dietètic dels pobles que vivien al voltant del mar Mediterrani en la dècada dels Seixanta.

Principals característiques de la dieta mediterrània:

  • Alt consum d’aliments d’origen vegetal com ara fruita, verdures i hortalisses, llegums, fruits secs i llavors i cereals integrals.
  • Consum relativament alt de greixos monoinsaturats, com en serien exemple les nous.
  • Utilització de l’oli d’oliva com a font principal de greix, tant per cuinar com per amanir.
  • Consum moderat-alt de peix fresc.
  • Consum moderat de productes lactis (especialment formatge i iogurt natural), aus i ous.
  • Baix consum en freqüència i quantitat de carns vermelles, embotits i també de dolços.
  • Ingesta moderada de vi (especialment, negre) amb els àpats.

Aquest patró i les proporcions dels diferents aliments que el componen es mostren gràficament a partir de la piràmide alimentària:

Beneficis de la dieta mediterrània:

Com ja s’ha dit anteriorment, nombrosos estudis van poder subratllar els efectes beneficiosos del model de dieta mediterrània sobre el risc de patir malalties cròniques prèviament citades. Aquests beneficis són:

  • Millora del perfil lipídic, augmentant l’HDL o “colesterol bo” i disminuint el LDL o “colesterol dolent”.
  • Disminució dels marcadors d’inflamació relacionats amb l’aterosclerosi.
  • Reducció de la pressió arterial en pacients amb pressió arterial alta (hipertensos)
  • Prevenció de diabetis mellitus tipus 2 en pacients amb alt risc.
  • Millora de la sensibilitat a la insulina.
  • Reducció de la incidència de síndrome metabòlic.
  • Prevenció del desenvolupament de sobrepès o obesitat.

Els beneficis de la dieta mediterrània es deuen a la varietat dels aliments que s’inclouen i en les tècniques culinàries utilitzades per optimitzar les seves qualitats, emprant l’oli d’oliva, l’all, la ceba i altres espècies pròpies de la zona mediterrània. Addicionalment, la dieta mediterrània posa èmfasi en la dedicació de la preparació de menjars, gaudint socialment en un ambient tranquil i relaxat amb família i amics. Actualment, però han augmentat el nombre de menjars que es realitzen fora de casa i també el temps de menjar assegut amb la resta de comensals, la qual cosa dificulta que puguem gaudir d’aquesta part més social que ens proporciona el fet de menjar.

A part del què hem explicat anteriorment, és important que aquesta alimentació es complementi amb un correcte consum d’aigua, una activitat física adequada i suficient, un control del pes corporal i l’abandonament d’hàbits tòxics, com el tabaquisme i el consum d’alcohol, ja que encara que en la Piràmide Alimentària s’hi especifiqui un consum moderat d’aquest, desaconsellem la seva ingesta.

Finalment, és important recalcar que mai és tard per fer un canvi d’hàbits, ja que és fonamental per al benestar general i per prevenir l’aparició de futures malalties.

Primary Sidebar

Per saber-ne més
  • Quins aliments contenen calci a més dels làctics?
  • Suport psicològic a pacients intervinguts de cirurgia bariàtrica
  • Proteïna en l’esport: necessària?
  • La síndrome postvacacional
  • Aprèn a menjar lent
  • Malabsorció o intolerància a la fructosa
  • Amb caminar no n’hi ha prou. Una forma senzilla de fer exercicis a casa.
  • Com aconseguir els teus propòsits
  • El Síndrome d’ovaris poliquístics: Un problema hormonal o metabòlic?
  • Alimentació conscient o mindfuleating
  • Tornar a la rutina i menjar saludable fora de casa
  • Edulcorants no calòrics
  • El pa de veritat
  • Beneficis de la dieta mediterrània
  • És bo beure llet?
  • Les dietes miracle
  • Nutrició i menopausa
  • Dieta sostenible
  • Fibra alimentària
  • El son i la nutrició
  • Benvinguda a l’Estiu
  • Un menú setmanal saludable
  • La intolerància a la lactosa
  • Alimentació durant el càncer
  • Dietes basades en vegetals
  • Alimentació després de les festes
  • La importància de la Vitamina D
  • L’etiquetat alimentari i el sucre afegit.
  • “Tranquil·la, jo ja menjo sense sucre…”
  • Arriba el final de l’estiu…

 

Consultoris CPEN

Teknon

Consultori VILANA - TEKNON
Consultori 155

VILANA-TEKNON

Vilana 12
08022 Barcelona

grovira@cpen.cat
93.393.31.55

Sagrada Familia

Consultori Sagrada Familia
Consultori 2.3

SAGRADA FAMILIA

Torras i Pujalt 11-29
08022 Barcelona

sbermudez@cpen.cat
93.566.12.22
clinicasagradafamilia.com

Fundació

Fundació CPEN
Consultori

FUNDACIÓ CPEN

C. d'Alacant 26 Baixos
08022 Barcelona

sortiz@cpen.cat
93.365.99.50

Unitat de Nutrició i Obesitat (UNO)

Consultori Unitat de Nutrició i Obesitat (UNO)
Consultori 2.2 - UNO

UNO - SAGRADA FAMILIA
UNITAT DE NUTRICIÓ I OBESITAT

Torras i Pujalt 11-29
08022 Barcelona

uno@cpen.cat
93.566.12.04
clinicasagradafamilia.com

Footer

CP ENDOCRINOLOGIA I NUTRICIÓ

Per a totes les etapes de la vida.

info@cpen.cat
Petició Cita CPEN

MENÚ cpen.cat

  • Inici
  • Qui som?
    • Endocrinologia Adults
    • Endocrinologia Pediàtrica
    • Dietètica i nutrició
    • Equip administratiu
    • Equip CPEN
  • Unitats d’especialització
    • Endocrinologia Adults
    • Endocrinologia Pediàtrica
    • Dietètica i nutrició
    • Altres àrees
  • Activitat complementària
    • Publicacions científiques
    • Altres publicacions
    • Per saber-ne més
    • Tallers per pacients
    • Esdeveniments esportius
  • Espai del pacient
  • Contacte
    • Primera Cita
    • Ja sóc pacient
  • Català (Català)
  • Español (Spanish)

Contactar

grovira@cpen.cat 93.393.31.55
sbermudez@cpen.cat 93.566.12.22
sortiz@cpen.cat 93 365 99 50

Avís legal | Política Cookies | Política de Privacitat

Copyright © 2021 CPEN. All rights reserved. Tornar a dalt