• Skip to primary navigation
  • Skip to content
  • Skip to primary sidebar
  • Skip to footer
CP Endocrinologia i Nutrició S.L.
  • Facebook
  • Instagram
  • Twitter
  • YouTube
cpen.cat

cpen.cat

Endocrinologia i Nutrició per cada Etapa de la Vida

  • Inici
  • Qui som?
    • Endocrinologia Adults
    • Endocrinologia Pediàtrica
    • Dietètica i nutrició
    • CPEN en moviment
    • Equip administratiu
    • Equip CPEN
  • Unitats d’especialització
    • Endocrinologia Adults
    • Endocrinologia Pediàtrica
    • Dietètica i nutrició
    • Altres àrees
  • Activitat complementària
    • Publicacions científiques
    • Altres publicacions
    • Per saber-ne més
    • Tallers per pacients
    • Esdeveniments esportius
  • Espai del pacient
  • Contacte
    • Primera Cita
    • Ja sóc pacient
  • ca
  • es
  • en

Search

Per saber-ne més

- Octubre '18 -  Dieta sostenible

Les dietes sostenibles “són aquelles que generen un impacte ambiental reduït i contribueixen a la seguretat alimentària i nutricional, així com que les generacions actuals i futures portin una vida saludable. A més protegeixen i respecten la biodiversitat i els ecosistemes, són culturalment acceptables, accessibles, econòmicament justes i assequibles, nutricionalment adequades, innòcues i saludables, i optimitzen els recursos naturals i humans”. FAO, 2010, Dietes sostenibles i biodiversitat.

El sistema mundial d’aliments engloba la producció, el consum i el desaprofitament d’aquests, i representa un percentatge considerable del total de les emissions de gas efecte hivernacle (GEI). El canvi climàtic repercuteix, i viceversa, en la producció d’aliments i els sistemes alimentaris, així com les condicions socioeconòmiques incideixen en la qualitat de la dieta i la malnutrició.

Els hàbits dietètics estan canviant a nivell mundial, concentrant-se a les zones urbanes d’economies emergents com la Xina i l’Índia (Institut de Recursos Mundials, 2016), i s’estima amb el que s’estima que al 2050 la demanda mundial de carn de boví augmenti en un 95% (i el total d’origen animal ho faci en un 80%). Això provocaria un augment de les emissions de GEI del 30 al 80%.

Els estudis apunten que patrons d’alimentació més alternatius i saludables (dieta mediterrània, pescetariana i la vegetariana) podrien reduir l’impacte ambiental, controlant el canvi climàtic i contribuint a un planeta més sa.

Som conscients de la producció i d’on vénen els aliments que posem en la taula?

Per exemple:

  • Per obtenir 1 kg de carn porcina s’emeten 4,8 kg de CO₂, mentre que per 1 kg de patates amb prou feines s’emeten 0,14 kg.
  • Per generar 1 kg de vedella es necessiten més de 15.000 litres d’aigua, mentre que per 1 kg de pomes no arriba als 700.

Què podem canviar per contribuir a un planeta més sa?
  • Procura que la teva alimentació es basi principalment en aliments d’origen vegetal: fruites, hortalisses, llegums, oli d’oliva verge, cereals, fruits secs i llavors.
  • Consumeix aliments locals i de temporada: pren consciència de quin tipus d’aliments compres, el mètode d’elaboració i la seva procedència. Els aliments ecològics, però sobretot els locals i de temporada, són més saborosos i minimitzen la petjada de carboni. Si un producte és molt econòmic pot ser per la seva producció a l’altra punta del món i en condicions laborals precàries, descuidant el medi ambient i la seguretat alimentària. Si consumeixes productes de proximitat km0, millores la teva salut, protegeixes l’economia local i l’entorn.
  • Controla el desaprofitament d’aliments planificant els teus menús, ajustant la compra als aliments que vagis a consumir.
  • Consumeix peix únicament de reserves sostenibles.
  • Redueix el consum de carn vermella i processada. Recorda que requereixen molta més aigua i emeten més gasos d’efecte hivernacle en la seva producció. Pots trobar excel·lents fonts de proteïna vegetal en els llegums (cigrons, pèsols, llenties, faves, mongetes, etc.).
  • Evita els productes processats i ultra processats: es produeixen amb mètodes intensius, utilitzant grans quantitats d’energies fòssils per a la seva elaboració i amb embolcalls poc reciclables. A més, solen tenir un excés de greixos, sucres i sal.
Recorda que només tenim aquest planeta i la nostra salut depèn directament de la salut de la Terra.

Petits gestos quotidians poden generar grans canvis positius.


DIETA-SOSTENIBLE.pdf

Primary Sidebar

Per saber-ne més
  • Quins aliments contenen calci a més dels làctics?
  • Suport psicològic a pacients intervinguts de cirurgia bariàtrica
  • Proteïna en l’esport: necessària?
  • La síndrome postvacacional
  • Aprèn a menjar lent
  • Malabsorció o intolerància a la fructosa
  • Amb caminar no n’hi ha prou. Una forma senzilla de fer exercicis a casa.
  • Com aconseguir els teus propòsits
  • El Síndrome d’ovaris poliquístics: Un problema hormonal o metabòlic?
  • Alimentació conscient o mindfuleating
  • Tornar a la rutina i menjar saludable fora de casa
  • Edulcorants no calòrics
  • El pa de veritat
  • Beneficis de la dieta mediterrània
  • És bo beure llet?
  • Les dietes miracle
  • Nutrició i menopausa
  • Dieta sostenible
  • Fibra alimentària
  • El son i la nutrició
  • Benvinguda a l’Estiu
  • Un menú setmanal saludable
  • La intolerància a la lactosa
  • Alimentació durant el càncer
  • Dietes basades en vegetals
  • Alimentació després de les festes
  • La importància de la Vitamina D
  • L’etiquetat alimentari i el sucre afegit.
  • “Tranquil·la, jo ja menjo sense sucre…”
  • Arriba el final de l’estiu…

 

Consultoris CPEN

Teknon

Consultori VILANA - TEKNON
Consultori 155

CPEN TEKNON
H08000642

Vilana 12, 08022 Barcelona
sbermudez@cpen.cat
93.393.31.55

Sagrada Familia

Consultori Sagrada Familia
Consultori 2.2

CPEN S. FAMILIA
H08000586

Torras i Pujalt 11-29, 08022 Barcelona
szaforas@cpen.cat
93.566.12.04
clinicasagradafamilia.com

Eixample

CPEN Eixample
Consultori

CPEN EIXAMPLE
 

Carrer Mallorca 297, 08037 Barcelona
grovira@cpen.cat
93.365.99.50

Footer

CP ENDOCRINOLOGIA I NUTRICIÓ

Per a totes les etapes de la vida.

info@cpen.cat
Petició Cita CPEN

MENÚ cpen.cat

  • Inici
  • Qui som?
    • Endocrinologia Adults
    • Endocrinologia Pediàtrica
    • Dietètica i nutrició
    • CPEN en moviment
    • Equip administratiu
    • Equip CPEN
  • Unitats d’especialització
    • Endocrinologia Adults
    • Endocrinologia Pediàtrica
    • Dietètica i nutrició
    • Altres àrees
  • Activitat complementària
    • Publicacions científiques
    • Altres publicacions
    • Per saber-ne més
    • Tallers per pacients
    • Esdeveniments esportius
  • Espai del pacient
  • Contacte
    • Primera Cita
    • Ja sóc pacient
  • ca
  • es
  • en

Contactar

sbermudez@cpen.cat 93.393.31.55
szaforas@cpen.cat 93.566.12.04
grovira@cpen.cat 93 365 99 50

Avís legal | Política Cookies | Política de Privacitat

Copyright © 2023 CPEN. All rights reserved. Tornar a dalt

Data d’actualització: 1 de març de 2022