• Skip to primary navigation
  • Skip to content
  • Skip to primary sidebar
  • Skip to footer
CP Endocrinologia i Nutrició S.L.
  • Facebook
  • Instagram
  • Twitter
  • YouTube
cpen.cat

cpen.cat

Endocrinologia i Nutrició per cada Etapa de la Vida

  • Inici
  • Qui som?
    • Endocrinologia Adults
    • Endocrinologia Pediàtrica
    • Dietètica i nutrició
    • CPEN en moviment
    • Equip administratiu
    • Equip CPEN
  • Unitats d’especialització
    • Endocrinologia Adults
    • Endocrinologia Pediàtrica
    • Dietètica i nutrició
    • Altres àrees
  • Activitat complementària
    • Publicacions científiques
    • Altres publicacions
    • Per saber-ne més
    • Tallers per pacients
    • Esdeveniments esportius
  • Espai del pacient
  • Contacte
    • Primera Cita
    • Ja sóc pacient
  • ca
  • es
  • en

Search

Per saber-ne més

- Setembre '19 -  Tornar a la rutina i menjar saludable fora de casa

Les vacances s’acaben i setembre és un mes de tornada a la feina, recuperar els horaris, la rutina diària i els hàbits alimentaris habituals, que en molts casos són menjar fora de casa per motius laborals. Segons dades recents els catalans tendeixen cada cop més a menjar en restaurants o establiments de menjar preparat, habitualment entre 3 i 4 àpats a la setmana. Diversos estudis han demostrat que menjar fora de casa pot incrementar el risc de patir sobrepès o obesitat, ja que aquests àpats tendeixen a tenir més greixos, sucre i sal i menys fruites, verdures, vitamines i minerals. Per tant, és important triar opcions saludables per mantenir una salut òptima.

En el cas d’un dinar, que sol ser l’àpat més habitual fora de casa és important intentar incloure 3 grups d’aliments: verdures (crues o cuites), proteics (d’origen animal com la carn magra, peix, ous o proteïna vegetal com les llegums, tofu, tempeh,..) i farinacis (arròs, pasta, patata, llegum). Si realitzem poca activitat física i necessitem controlar el pes, les verdures i els proteics haurien de ser la part principal del plat, i els farinacis una part menor. Seria aconsellable evitar acompanyar amb pa si ja mengem pasta, patata, arròs, llegum,..

Cal tenir amb compte també el tipus de coccions, prioritzant els plats cuinats amb poc greix (vapor, planxa, forn,..) i limitar les salses, fregits o arrebossats. En el cas dels postres, es poden incloure fruita fresca o un làctic sense sucre afegit, deixant els postres dolços per algun dia puntual. La beguda d’elecció hauria de ser l’aigua, evitant els refrescos, sucs i begudes alcohòliques.

Sempre que sigui possible és aconsellable realitzar una cerca de restaurants propers a la feina per identificar els que ofereixen verdures, varietats d’aliments proteics i coccions.

D’aquesta manera tenim més possibilitats de menjar saludable. Si es menja en un restaurant de menú segurament hi ha diferents opcions. A continuació es mostra un exemple de menú i les possibles combinacions:


Primers

Amanida de l’hort
Pasta a la carbonara
Estofat de llenties i verdures

Segons

Canelons de carn
Pollastre a la brasa amb patata
Salmó en papillota amb verduretes


Es pot demanar un plat principal de verdures i un segon plat amb proteic i farinaci de guarnició. En aquest cas seria l’amanida de l’hort (verdures) de primer i de segon el pollastre amb patata (pollastre el proteic i patata el farinaci) o els canelons (carn el proteic i pasta el farinaci). També es podria fer un plat únic que inclogui els 3 grups d’aliments. En aquest cas l’estofat de llenties, ja que la llegum conté hidrats de carboni i proteïna, que equivaldria a menjar un tall de carn o peix. Es podria acompanyar amb amanida per exemple i demanar dos primers.

Tenint en compte que tendim a menjar tot el plat que ens servim, cal controlar la porció d’aliments de l’àpat. En un restaurant de menú o carta que ofereix porcions grans, podem demanar mig menú si és possible o compartir amb una altra persona si anem acompanyats. Si es tracta d’un restaurant de bufet podrem realitzar diferents combinacions tenint en compte que hi siguin tots els grups d’aliments explicats, i també de servir el menjar en plat petit.  Aquest és un punt important ja que una mateixa quantitat de menjar servida en un plat gran semblarà més petita que servida en un plat petit. És l’anomenada il·lusió de Ebbinghaus, una il·lusió òptica que altera la percepció de les dimensions.

I per últim cal recordar que sempre és millor menjar acompanyat que sol, i rodejar-se de gent que tingui eleccions saludables, ja que els nostres hàbits alimentaris es veuen influenciats pel que mengen els nostres companys de taula.

Tornar a la rutina.pdf

Primary Sidebar

Per saber-ne més
  • Quins aliments contenen calci a més dels làctics?
  • Suport psicològic a pacients intervinguts de cirurgia bariàtrica
  • Proteïna en l’esport: necessària?
  • La síndrome postvacacional
  • Aprèn a menjar lent
  • Malabsorció o intolerància a la fructosa
  • Amb caminar no n’hi ha prou. Una forma senzilla de fer exercicis a casa.
  • Com aconseguir els teus propòsits
  • El Síndrome d’ovaris poliquístics: Un problema hormonal o metabòlic?
  • Alimentació conscient o mindfuleating
  • Tornar a la rutina i menjar saludable fora de casa
  • Edulcorants no calòrics
  • El pa de veritat
  • Beneficis de la dieta mediterrània
  • És bo beure llet?
  • Les dietes miracle
  • Nutrició i menopausa
  • Dieta sostenible
  • Fibra alimentària
  • El son i la nutrició
  • Benvinguda a l’Estiu
  • Un menú setmanal saludable
  • La intolerància a la lactosa
  • Alimentació durant el càncer
  • Dietes basades en vegetals
  • Alimentació després de les festes
  • La importància de la Vitamina D
  • L’etiquetat alimentari i el sucre afegit.
  • “Tranquil·la, jo ja menjo sense sucre…”
  • Arriba el final de l’estiu…

 

Consultoris CPEN

Teknon

Consultori VILANA - TEKNON
Consultori 155

CPEN TEKNON
H08000642

Vilana 12, 08022 Barcelona
sbermudez@cpen.cat
93.393.31.55

Sagrada Familia

Consultori Sagrada Familia
Consultori 2.2

CPEN S. FAMILIA
H08000586

Torras i Pujalt 11-29, 08022 Barcelona
szaforas@cpen.cat
93.566.12.04
clinicasagradafamilia.com

Eixample

CPEN Eixample
Consultori

CPEN EIXAMPLE
 

Carrer Mallorca 297, 08037 Barcelona
grovira@cpen.cat
93.365.99.50

Footer

CP ENDOCRINOLOGIA I NUTRICIÓ

Per a totes les etapes de la vida.

info@cpen.cat
Petició Cita CPEN

MENÚ cpen.cat

  • Inici
  • Qui som?
    • Endocrinologia Adults
    • Endocrinologia Pediàtrica
    • Dietètica i nutrició
    • CPEN en moviment
    • Equip administratiu
    • Equip CPEN
  • Unitats d’especialització
    • Endocrinologia Adults
    • Endocrinologia Pediàtrica
    • Dietètica i nutrició
    • Altres àrees
  • Activitat complementària
    • Publicacions científiques
    • Altres publicacions
    • Per saber-ne més
    • Tallers per pacients
    • Esdeveniments esportius
  • Espai del pacient
  • Contacte
    • Primera Cita
    • Ja sóc pacient
  • ca
  • es
  • en

Contactar

sbermudez@cpen.cat 93.393.31.55
szaforas@cpen.cat 93.566.12.04
grovira@cpen.cat 93 365 99 50

Avís legal | Política Cookies | Política de Privacitat

Copyright © 2023 CPEN. All rights reserved. Tornar a dalt

Data d’actualització: 1 de març de 2022