• Skip to primary navigation
  • Skip to content
  • Skip to primary sidebar
  • Skip to footer
CP Endocrinologia i Nutrició S.L.
  • Facebook
  • Instagram
  • Twitter
  • YouTube
cpen.cat

cpen.cat

Endocrinologia i Nutrició per cada Etapa de la Vida

  • Inici
  • Qui som?
    • Endocrinologia Adults
    • Endocrinologia Pediàtrica
    • Dietètica i nutrició
    • Equip administratiu
    • Equip CPEN
  • Unitats d’especialització
    • Endocrinologia Adults
    • Endocrinologia Pediàtrica
    • Dietètica i nutrició
    • Altres àrees
  • Activitat complementària
    • Publicacions científiques
    • Altres publicacions
    • Per saber-ne més
    • Tallers per pacients
    • Esdeveniments esportius
  • Espai del pacient
  • Contacte
    • Primera Cita
    • Ja sóc pacient
  • ca
  • es
  • en

Search

Per saber-ne més

- Juliol '18 -  El son i la nutrició: Patrons de son i alimentació

El creixement de les persones que viuen en grans ciutats durant l’últim segle ha tingut un gran impacte en el nostre estil de vida, incloent les rutines diàries, que es relacionen amb els patrons de son i els patrons dietètics. La disminució de la duració i la qualitat del son, paral•lelament a l’increment de la prevalença d’obesitat i els canvis en els patrons dietètics ha fet plantejar la hipòtesi de la contribució de l’alteració del son en les malalties del metabolisme com l’obesitat, ja que existeix una estreta relació entre el son i la nutrició a través dels anomenats ritmes circadians.

La paraula ritme circadià significa “al voltant del dia”, i es podria descriure com un “rellotge intern” del nostre organisme que dirigeix i manté en equilibri la temperatura corporal, la pressió sanguínia, i funcions metabòliques com els nivells sanguinis de glucosa, hormones com la insulina, i el metabolisme de l’energia dels aliments. Aquest “rellotge intern” localitzat al cervell (el rellotge central) i també a tots els òrgans (fetge, teixits adipós, intestí,..) es sincronitza al llarg del dia amb els cicles de llum i foscor, i per tant, amb els patrons de son, que com a resultat participen en el dejuni i la ingesta d’aliments.

En els humans, la fase activa és la de “llum”, en la que ingerim aliments, i la fase de “foscor” és en la que descansem i realitzem dejuni. La descoordinació dels ritmes normals d’ingesta/dejuni, dia/nit i son/vigília pot desincronitzar la regulació dels rellotges circadians i de rebot els processos del metabolisme de l’organisme contribuint a l’obesitat, la diabetis, les malalties cardiovasculars,.. L’increment del risc de patir obesitat s’ha associat amb saltar-se l’esmorzar i sopar a altes hores de la nit.

S’ha demostrat en estudis realitzats en persones que saltar-se l’esmorzar altera els gens que regulen els rellotges circadians i com a resposta es produeix un increment de la glucosa (sucre) a la sang.

A més, l’energia que es consumeix a la nit s’associa amb un pes corporal més elevat. S’ha trobat que les persones amb obesitat en comparació amb les que tenen un pes dins la normalitat, consumeixen la majoria de les calories de la seva dieta en hores on la melatonina, que és l’hormona que marca l’inici del son, comença a actuar.

Els estudis realitzats en animals donen resultats similars als dels humans. Quan es fa menjar a ratolins durant la fase de llum (que és la seva fase de repòs i dejuni), guanyen més pes que menjant durant la fase fosca. De manera interessant, l’augment del pes es produeix menjant les mateixes calories i sense cap canvi en l’activitat física, demostrant que l’hora en la que es mengen els aliments modifica el procés d’aprofitament de les calories i el pes corporal. En conclusió, hem de tenir em compte tan els aliments que mengen com l’hora a la que els mengem. És important realitzar horaris regulars dels àpats i dormir unes 7 hores com a mínim. Per mantenir el nostre rellotge intern en equilibri és recomanable no saltar-se l’esmorzar, menjar menys quantitat d’aliments a partir de la tarda i sopar abans de les 9 de la nit, quan “l’hormona de la son” es posa en marxa i el nostre organisme emmagatzema més calories.

son_i_alimentacio_cpen_cat.pdf

Primary Sidebar

Per saber-ne més
  • Quins aliments contenen calci a més dels làctics?
  • Suport psicològic a pacients intervinguts de cirurgia bariàtrica
  • Proteïna en l’esport: necessària?
  • La síndrome postvacacional
  • Aprèn a menjar lent
  • Malabsorció o intolerància a la fructosa
  • Amb caminar no n’hi ha prou. Una forma senzilla de fer exercicis a casa.
  • Com aconseguir els teus propòsits
  • El Síndrome d’ovaris poliquístics: Un problema hormonal o metabòlic?
  • Alimentació conscient o mindfuleating
  • Tornar a la rutina i menjar saludable fora de casa
  • Edulcorants no calòrics
  • El pa de veritat
  • Beneficis de la dieta mediterrània
  • És bo beure llet?
  • Les dietes miracle
  • Nutrició i menopausa
  • Dieta sostenible
  • Fibra alimentària
  • El son i la nutrició
  • Benvinguda a l’Estiu
  • Un menú setmanal saludable
  • La intolerància a la lactosa
  • Alimentació durant el càncer
  • Dietes basades en vegetals
  • Alimentació després de les festes
  • La importància de la Vitamina D
  • L’etiquetat alimentari i el sucre afegit.
  • “Tranquil·la, jo ja menjo sense sucre…”
  • Arriba el final de l’estiu…

 

Consultoris CPEN

Teknon

Consultori VILANA - TEKNON
Consultori 155

VILANA-TEKNON
H08000642

Vilana 12
08022 Barcelona

grovira@cpen.cat
93.393.31.55

Sagrada Familia

Consultori Sagrada Familia
Consultori 2.3

SAGRADA FAMILIA
H08000586

Torras i Pujalt 11-29
08022 Barcelona

sbermudez@cpen.cat
93.566.12.22
clinicasagradafamilia.com

Fundació

Fundació CPEN
Consultori

FUNDACIÓ CPEN
H08000586

C. d'Alacant 26 Baixos
08022 Barcelona

sortiz@cpen.cat
93.365.99.50

Unitat de Nutrició i Obesitat (UNO)

Consultori Unitat de Nutrició i Obesitat (UNO)
Consultori 2.2 - UNO

UNO - SAGRADA FAMILIA
UNITAT DE NUTRICIÓ I OBESITAT

H08000586

Torras i Pujalt 11-29
08022 Barcelona

uno@cpen.cat
93.566.12.04
clinicasagradafamilia.com

Footer

CP ENDOCRINOLOGIA I NUTRICIÓ

Per a totes les etapes de la vida.

info@cpen.cat
Petició Cita CPEN

MENÚ cpen.cat

  • Inici
  • Qui som?
    • Endocrinologia Adults
    • Endocrinologia Pediàtrica
    • Dietètica i nutrició
    • Equip administratiu
    • Equip CPEN
  • Unitats d’especialització
    • Endocrinologia Adults
    • Endocrinologia Pediàtrica
    • Dietètica i nutrició
    • Altres àrees
  • Activitat complementària
    • Publicacions científiques
    • Altres publicacions
    • Per saber-ne més
    • Tallers per pacients
    • Esdeveniments esportius
  • Espai del pacient
  • Contacte
    • Primera Cita
    • Ja sóc pacient
  • ca
  • es
  • en

Contactar

grovira@cpen.cat 93.393.31.55
sbermudez@cpen.cat 93.566.12.22
sortiz@cpen.cat 93 365 99 50

Avís legal | Política Cookies | Política de Privacitat

Copyright © 2022 CPEN. All rights reserved. Tornar a dalt

Data d’actualització: 1 de març de 2022