• Skip to primary navigation
  • Skip to content
  • Skip to primary sidebar
  • Skip to footer
CP Endocrinologia i Nutrició S.L.
  • Facebook
  • Instagram
  • Twitter
  • YouTube
cpen.cat

cpen.cat

Endocrinologia i Nutrició per cada Etapa de la Vida

  • Inici
  • Qui som?
    • Endocrinologia Adults
    • Endocrinologia Pediàtrica
    • Dietètica i nutrició
    • Equip administratiu
    • Equip CPEN
  • Unitats d’especialització
    • Endocrinologia Adults
    • Endocrinologia Pediàtrica
    • Dietètica i nutrició
    • Altres àrees
  • Activitat complementària
    • Publicacions científiques
    • Altres publicacions
    • Per saber-ne més
    • Tallers per pacients
    • Esdeveniments esportius
  • Espai del pacient
  • Contacte
    • Primera Cita
    • Ja sóc pacient
  • ca
  • es
  • en

Search

Per saber-ne més

- Maig '18 -  Com planifiquem un menú setmanal saludable

Moltes vegades ens pregunten com confeccionar un menú per casa que sigui variat i saludable. Es per això que us volem donar algunes instruccions perquè pugueu fer-ho vosaltres mateixos segons les vostres preferències en plats, coccions i varietat.

Tenir un menú planificat ens ajuda a organitzar el dia a dia de la nostra alimentació, la compra i a complir amb recomanacions bàsiques del que menjar per portar uns bons hàbits alimentaris.

Abans de distribuir els plats que volem en el menú, farem servir la nomenclatura bàsica d’aquests aliments. Per exemple: peix, llegums, carn, verdura, enlloc de posar directament llenties estofades, salmó al forn, etc. Es una manera senzilla de distribuir els grups d’aliments en el menú, i una vegada ho tenim ordenat passem a la tria de plats i aliment en concret. Es pot utilitzar colors per cada grup:

Un exemple seria:
Farinacis o cereals: taronja
Verdures/hortalisses/ amanides: verd
Proteïna ( peix, carn, ou): vermell
Làctic: blau

El final de tot tindríem un menú:

Aspectes que hem de tenir en compte en el menú:

  1. Sempre han d’estar presents les verdures i hortalisses
  2. Aliments crus ( amanida o fruita)
  3. Llegums com a plat principal de 2 a 3 dies/ setmana
  4. Hidrats de carboni complexos ( Arroz integral, llegums, pasta integral, patata, quinoa, etc.) a cada àpat
  5. Més dies de peix que de carn.
  6. El postres, si has fa, hauria de ser fruita o iogurt natural. Si no has fa fruits secs durant el dia, es pot incloure en el dinar o sopar.

En la relació a les proporcions, nosaltres recomanen fer servir el mètode plat ( 50% de vegetals, 25% de proteïnes, 25% de hidrats de carboni)

A la hora de distribuir-ho començarem prioritzant llegums, vegetals, peix i hio anem col·locant en la plantilla setmanal:

1- PRIMER DE TOT SITUEM EN LA PLANTILLA LLEGUMS (2-3 DIES)
2- DESPRÉS SITUEM EN LA PLANTILLA EL PEIX (3-4 DIES PEIX BLANC I 2-3 DIES PEIX BLAU) I OU (3-4 DIES)
3- SITUEM EN LA PLANTILLA LA VERDURA/HORTALISSES. D’aquesta forma ja tenim un menú amb presència de llegums, peix, ous i vegetals
4- Ens falta doncs la patata/pasta/arròs o altre cereal com el pa o quinoa. També situarem fruita o iogurt per assegurar la presència de crus a tots els àpats.

JA HO TENIM!
Ara podríem fer el canvi a plats concrets que sigui més de la vostra preferència o s’adapti millor a les necessitats de cadascú.
Un exemple*:

I RECORDEU QUE UNA ALIMENTACIÓ SALUDABLE COMENÇA PER LA COMPRA

menu-saludable.pdf

Primary Sidebar

Per saber-ne més
  • Quins aliments contenen calci a més dels làctics?
  • Suport psicològic a pacients intervinguts de cirurgia bariàtrica
  • Proteïna en l’esport: necessària?
  • La síndrome postvacacional
  • Aprèn a menjar lent
  • Malabsorció o intolerància a la fructosa
  • Amb caminar no n’hi ha prou. Una forma senzilla de fer exercicis a casa.
  • Com aconseguir els teus propòsits
  • El Síndrome d’ovaris poliquístics: Un problema hormonal o metabòlic?
  • Alimentació conscient o mindfuleating
  • Tornar a la rutina i menjar saludable fora de casa
  • Edulcorants no calòrics
  • El pa de veritat
  • Beneficis de la dieta mediterrània
  • És bo beure llet?
  • Les dietes miracle
  • Nutrició i menopausa
  • Dieta sostenible
  • Fibra alimentària
  • El son i la nutrició
  • Benvinguda a l’Estiu
  • Un menú setmanal saludable
  • La intolerància a la lactosa
  • Alimentació durant el càncer
  • Dietes basades en vegetals
  • Alimentació després de les festes
  • La importància de la Vitamina D
  • L’etiquetat alimentari i el sucre afegit.
  • “Tranquil·la, jo ja menjo sense sucre…”
  • Arriba el final de l’estiu…

 

Consultoris CPEN

Teknon

Consultori VILANA - TEKNON
Consultori 155

VILANA-TEKNON
H08000642

Vilana 12
08022 Barcelona

grovira@cpen.cat
93.393.31.55

Sagrada Familia

Consultori Sagrada Familia
Consultori 2.3

SAGRADA FAMILIA
H08000586

Torras i Pujalt 11-29
08022 Barcelona

sbermudez@cpen.cat
93.566.12.22
clinicasagradafamilia.com

Fundació

Fundació CPEN
Consultori

FUNDACIÓ CPEN
H08000586

C. d'Alacant 26 Baixos
08022 Barcelona

sortiz@cpen.cat
93.365.99.50

Unitat de Nutrició i Obesitat (UNO)

Consultori Unitat de Nutrició i Obesitat (UNO)
Consultori 2.2 - UNO

UNO - SAGRADA FAMILIA
UNITAT DE NUTRICIÓ I OBESITAT

H08000586

Torras i Pujalt 11-29
08022 Barcelona

uno@cpen.cat
93.566.12.04
clinicasagradafamilia.com

Footer

CP ENDOCRINOLOGIA I NUTRICIÓ

Per a totes les etapes de la vida.

info@cpen.cat
Petició Cita CPEN

MENÚ cpen.cat

  • Inici
  • Qui som?
    • Endocrinologia Adults
    • Endocrinologia Pediàtrica
    • Dietètica i nutrició
    • Equip administratiu
    • Equip CPEN
  • Unitats d’especialització
    • Endocrinologia Adults
    • Endocrinologia Pediàtrica
    • Dietètica i nutrició
    • Altres àrees
  • Activitat complementària
    • Publicacions científiques
    • Altres publicacions
    • Per saber-ne més
    • Tallers per pacients
    • Esdeveniments esportius
  • Espai del pacient
  • Contacte
    • Primera Cita
    • Ja sóc pacient
  • ca
  • es
  • en

Contactar

grovira@cpen.cat 93.393.31.55
sbermudez@cpen.cat 93.566.12.22
sortiz@cpen.cat 93 365 99 50

Avís legal | Política Cookies | Política de Privacitat

Copyright © 2022 CPEN. All rights reserved. Tornar a dalt

Data d’actualització: 1 de març de 2022