• Skip to primary navigation
  • Skip to content
  • Skip to primary sidebar
  • Skip to footer
CP Endocrinologia i Nutrició S.L.
  • Facebook
  • Instagram
  • Twitter
  • YouTube
cpen.cat

cpen.cat

Endocrinologia i Nutrició per cada Etapa de la Vida

  • Inici
  • Qui som?
    • Endocrinologia Adults
    • Endocrinologia Pediàtrica
    • Dietètica i nutrició
    • CPEN en moviment
    • Equip administratiu
    • Equip CPEN
  • Unitats d’especialització
    • Endocrinologia Adults
    • Endocrinologia Pediàtrica
    • Dietètica i nutrició
    • Altres àrees
  • Activitat complementària
    • Publicacions científiques
    • Altres publicacions
    • Per saber-ne més
    • Tallers per pacients
    • Esdeveniments esportius
  • Espai del pacient
  • Contacte
    • Primera Cita
    • Ja sóc pacient
  • ca
  • es
  • en

Search

Per saber-ne més

- Juny '19 -  El pa de veritat

El pa és un aliment que ens acompanya des de fa moltíssims anys. Els egipcis ja enfornaven pa i fins i tot l’utilitzaven com a moneda de canvi i els grecs ho van perfeccionar arribant a elaborar fins a 60 tipus diferents: masses d’arròs, civada, ordi, sègol, segó o blat, on s’afegien espècies com a oli, fruita seca o mel. El pa era venerat i considerat un aliment bàsic deixant així aquesta herència en la nostra dieta mediterrània.

En els últims anys, el pa ha passat per moltes transformacions i tendències de consum, entre elles la més important: industrialització de la seva fabricació. Un pa elaborat amb farines refinades, fermentacions ràpides, moltes vegades amb un extra de nutrients com el gluten per a una millor i més ràpida panificació. Les presses d’una vida moderna han portat a la venda masses precuinades o congelades, que amb un temps curt d’enfornat estan llestes per al seu consum. És el que es pot trobar en supermercats, gasolineres, establiments de restauració i botigues de tota mena no especialitzades. Aquest tipus de pa es torna amb textura “xiclet” al cap de poques hores i podem notar una digestió més pesada, més gasos o inflors.

Però el pa de debò és farina, aigua, ferment, sal i molta, molta paciència. Perquè el temps, aquest que entenien bé els nostres avis i avantpassats, porta amb si mateix un dels grans secrets del pa: la fermentació, un procés en el qual s’obté volum, aromes i gustos. I això és el que fa que no tot el pa sigui igual de bo.

Per aquest motiu torna a créixer la demanda per un pa “de tota la vida”, fleques artesanes amb professionals forners que preparin un pa en el mateix local.

Què hauríem de buscar per a consumir un bon pa?

  • Les seves farines han de ser de gra sencer (wholegrain), amb la fibra i nutrients presents en els cereals de forma natural. Un integral de debò. Recorda que les farines refinades perden gran part dels seus beneficis entre ells la fibra prebiòtica que aporta salut a nostra microbiota i intestins.
  • Un pa amb fermentació lenta (>;; 48 h) i fet amb massa mare, aquella que es compon de microorganismes vius que treballen per a la fermentació, donant també una millor digestibilitat de les farines. A part de grans aromes i gustos, evitarem inflors i distensió abdominal.
  • No té per què ser només de blat, sinó que hi ha moltes farines de diferents cereals com el kamut, el sègol, la civada, el blat negre, l’espelta, etc.

El bon pa és un aliment que pot estar present dins d’una alimentació variada i saludable, aportant una proporció adequada d’hidrats de carboni. El “pa de debò” presenta un valor nutricional superior als pans de farina refinada, ja que conté major contingut de fibra, major concentració de vitamines i minerals, menor contingut de greix i conté una proporció més alta de greix insaturat.

La fibra, a part de ser reguladora del nostre trànsit intestinal, també proporciona major sacietat la qual ajuda en el control del pes i està relacionada en la prevenció de moltes malalties com la Diabetis tipus II, el càncer de còlon i la hipercolesterolèmia.

Primary Sidebar

Per saber-ne més
  • Quins aliments contenen calci a més dels làctics?
  • Suport psicològic a pacients intervinguts de cirurgia bariàtrica
  • Proteïna en l’esport: necessària?
  • La síndrome postvacacional
  • Aprèn a menjar lent
  • Malabsorció o intolerància a la fructosa
  • Amb caminar no n’hi ha prou. Una forma senzilla de fer exercicis a casa.
  • Com aconseguir els teus propòsits
  • El Síndrome d’ovaris poliquístics: Un problema hormonal o metabòlic?
  • Alimentació conscient o mindfuleating
  • Tornar a la rutina i menjar saludable fora de casa
  • Edulcorants no calòrics
  • El pa de veritat
  • Beneficis de la dieta mediterrània
  • És bo beure llet?
  • Les dietes miracle
  • Nutrició i menopausa
  • Dieta sostenible
  • Fibra alimentària
  • El son i la nutrició
  • Benvinguda a l’Estiu
  • Un menú setmanal saludable
  • La intolerància a la lactosa
  • Alimentació durant el càncer
  • Dietes basades en vegetals
  • Alimentació després de les festes
  • La importància de la Vitamina D
  • L’etiquetat alimentari i el sucre afegit.
  • “Tranquil·la, jo ja menjo sense sucre…”
  • Arriba el final de l’estiu…

 

Consultoris CPEN

Teknon

Consultori VILANA - TEKNON
Consultori 155

CPEN TEKNON
H08000642

Vilana 12, 08022 Barcelona
sbermudez@cpen.cat
93.393.31.55

Sagrada Familia

Consultori Sagrada Familia
Consultori 2.2

CPEN S. FAMILIA
H08000586

Torras i Pujalt 11-29, 08022 Barcelona
szaforas@cpen.cat
93.566.12.04
clinicasagradafamilia.com

Eixample

CPEN Eixample
Consultori

CPEN EIXAMPLE
 

Carrer Mallorca 297, 08037 Barcelona
grovira@cpen.cat
93.365.99.50

Footer

CP ENDOCRINOLOGIA I NUTRICIÓ

Per a totes les etapes de la vida.

info@cpen.cat
Petició Cita CPEN

MENÚ cpen.cat

  • Inici
  • Qui som?
    • Endocrinologia Adults
    • Endocrinologia Pediàtrica
    • Dietètica i nutrició
    • CPEN en moviment
    • Equip administratiu
    • Equip CPEN
  • Unitats d’especialització
    • Endocrinologia Adults
    • Endocrinologia Pediàtrica
    • Dietètica i nutrició
    • Altres àrees
  • Activitat complementària
    • Publicacions científiques
    • Altres publicacions
    • Per saber-ne més
    • Tallers per pacients
    • Esdeveniments esportius
  • Espai del pacient
  • Contacte
    • Primera Cita
    • Ja sóc pacient
  • ca
  • es
  • en

Contactar

sbermudez@cpen.cat 93.393.31.55
szaforas@cpen.cat 93.566.12.04
grovira@cpen.cat 93 365 99 50

Avís legal | Política Cookies | Política de Privacitat

Copyright © 2023 CPEN. All rights reserved. Tornar a dalt

Data d’actualització: 1 de març de 2022