QUANTITAT D’ALIMENT EN 1 RACIÓ (10 g HC)
PA
20g | pa blanc, integral, d’hamburguesa o Frankfurt (1 llesca de 3cm (pa de barra) o 1 llesca pa de motllo) |
15g | torrades “biscotes” (1 i ½ U) |
15g | cereals esmorzar o Müesli o flocs de civada |
15g | galetes (Maria: 2 unitats; Digestive: 1 i ½ U; Príncipe: 1) |
15g | bastonets (3 U) |
15g | pa ratllat |
15g | de farina (blat, blat de moro, ordi) |
30g | pasta fullada cru (25 g cuit) |
FARINACIS (1 GOT MEDIDOR= 2 RACIONS CUIT)
15 g | pasta (45 g cuit) |
15 g | arròs blanc o integral (40 g cuit) |
15 g | pasta de caneló (2 làmines) |
15 g | làmina de lasanya (1 làmina) |
20 g | quinoa (50 g cuit) |
20 g | llegums (50 g cuit) |
40 g | pizza (< 1/8 part pizza) |
50 g | patata (= bullida; 35 g forn; 30 g fregides) |
50 g | blat de moro en llauna |
90 g | blat de moro en llauna sense sucre afegit |
100 g | pèsols frescos/congelats (= cuit) |
15 g | Puré de patata en flocs |
FRUITES
50 g | raïm, plàtan, xirimoia, préssec en conserva. |
100 g | cireres, prunes, figues, kiwi, mandarina, taronja, mango, poma, pera, préssec, nectarina, paraguaià, nespra, pinya, nabius. |
150 g | albercoc, gerds, móres, papaia. |
200 g | meló, síndria, maduixes. |
100 ml | suc fruita comercial (1 bric/got 200 ml→ 2R) |
150 ml | suc fruita light (1 bric/got → 1,3 R) |
250 ml | suc sense sucre afegit (1 bric/got →0,8 R) |
VERDURES
150 g | pastanaga, ceba, remolatxa |
200 g | carbassa, “palmitos” |
250 g | mongeta verda |
300 g | enciam, tomàquet, bledes, escarxofa, albergínia, pebrot vermell i verd, carbassó, cogombre, col, coliflor, cols de Brussel·les, endívia, bròquil, api, nap, porro, soja en brots |
300 g | o no valorable: espinacs, escarola, créixens, xampinyó, espàrrecs blancs i verds, llombarda, |
LÀCTICS
200 ml | llet (equivalent a 1 got) |
2 | iogurts naturals |
1 | iogurt sabors/fruita |
1 | “Actimel” o 2 tipus 0% |
1 | Petit suisse |
1 | terrina de quallada/mató de 125 ml |
50 g | gelat cremós (1 bola) |
50 g | gelat de gel (1/2 U de 100 ml) |
100 g | gelat sense sucre afegit (1 U de 100 ml) |
50 g | flam o natilles (1 U són 2,5 R) |
250 g | formatge fresc (1 terrina= 70 g) |
FRUITS SECS (Ració estàndard 1 grapat = 15-20 g)
15 g | panses |
15 g | pruna seca |
15 g | dàtil, figa seca |
30 g | castanya (3 U) |
80 g | festucs |
80 g | pipes |
100 g | cacauets |
150 g | avellana |
150 g | ametlla |
300 g | nous |
300 g | pinyons |
ALTRES ALIMENTS
10 g | cacau en pols (1 c.p) |
20 g | cacau en pols sense sucre (2 c.p) |
225 ml | Cacaolat amb STEVIA (200 ml=0.86 R) |
73 ml | Cacaolat NORMAL (200 ml= 2,7 R) |
25 g | crema de cacau (1 c.s) |
20 g | patates “xips” (1 bossa petita són 30 g) |
20 g | de blat de moro torrat “quicos” o crispetes |
15 g | de xocolata blanca o llet o 25 g de negre |
25 g | xurros (2 unitats) |
50 g | ketchup (5 sobres petits de 9 g) |
100 g | salsa de tomàquet (6 c.s) |
45 g | sushi (2 U petites o 1 U gran) |
50 g | croquetes (1 U són 30 g) |
23 g | dònut (1 U són 2,5 racions) |
20 g | Croissant (1 U són 3 racions) |