• Skip to primary navigation
  • Skip to content
  • Skip to primary sidebar
  • Skip to footer
CP Endocrinologia i Nutrició S.L.
  • Facebook
  • Instagram
  • Twitter
  • YouTube
cpen.cat

cpen.cat

Endocrinologia i Nutrició per cada Etapa de la Vida

  • Inici
  • Qui som?
    • Endocrinologia Adults
    • Endocrinologia Pediàtrica
    • Dietètica i nutrició
    • CPEN en moviment
    • Equip administratiu
    • Equip CPEN
  • Unitats d’especialització
    • Endocrinologia Adults
    • Endocrinologia Pediàtrica
    • Dietètica i nutrició
    • Altres àrees
  • Activitat complementària
    • Publicacions científiques
    • Altres publicacions
    • Per saber-ne més
    • Tallers per pacients
    • Esdeveniments esportius
  • Espai del pacient
  • Contacte
    • Primera Cita
    • Ja sóc pacient
  • ca
  • es
  • en

Search

Endocrinologia Adults

Edulcorants

Els edulcorants són substàncies que donen gust dolç a un aliment, independentment de si són naturals o artificials o de si aporten calories (i per tant eleven la glucèmia)

CALÒRICS

1. SUCRES

Aporten calories, s’absorbeixen i provoquen un augment ràpid de la glucèmia.

  • Sacarosa (sucre comú)
  • Glucosa
  • Mel
  • Fructosa (fruita)
  • Lactosa/galactosa (làctics)
  • Maltosa (ordi, midó)
  • Xarop d’Atzavara (àgave)

NOTA: La fructosa és un 173% més dolça que la sacarosa i té un índex glucèmic més baix (20). Això fa que s’utilitzi en menor quantitat, però cal tenir en compte que és igual de calòrica i també augmenta la glucèmia.

2. POLIOLS / POLIALCHOHOLS

Es poden trobar de forma natural, en petites quantitats, en aliments com fruites o verdures. Però també de forma artificial en: xiclets, caramels, dolços, galetes, etc.
La seva absorció és d’aproximadament el 50%, i per tant no elevaran tant la glucèmia com els sucres anteriors. Cal tenir en compte però, que poden provocar molèsties digestives, com flatulències o diarrees si es fa un consum elevat o s’és sensible.

  • Sorbitol (E-420)
  • Manitol (E-421)
  • Xilitol (E-967, Abedul)
  • Isomalt (E-953)
  • Lactitol (E-966)
  • Maltitol (E-965)

NOTA: al llegir les etiquetes dels aliments, cal mirar la quantitat dels poliols i dividir per 2 (perquè s’absorbeix aproximadament el 50%). El valor resultant restar-lo als HC totals, per així poder calcular correctament els grams / racions d’HC d’aquest aliment.

Exemple: galetes amb poliols

Per cada 100 grams de galetes, trobem 70 grams d’HC, dels quals 15 grams són poliols.

Per tant: 15 : 2 = 7,5

70 gr – 7,5gr = 62,5 gr.

Si ens mengem 100 grams d’aquestes galetes, no estarem consumint 70 gr d’HC (7 R), sinó 62,5 gr (6,2R)

NO CALÒRICS

Poden ser d’origen natural o artificial, però independentment d’això, NO eleven la glucèmia i NO aporten calories. Es poden trobar en caramels, xiclets, torrons, xocolata, etc. Són àmpliament utilitzats com a edulcorant de taula.

  • Esteviósido (Estevia, E-960)
  • Sacarina (E-954)
  • Aspartam (E-951)
  • Ciclamat (E-952)
  • Acesulfamo K (Sugarsol, E-950)
  • Sucralosa (Sucralin, Splenda, E-955)
  • Neohesperidina (E-959)
  • Neotame (E-961)
  • Taumatina (E-957)

Què podem trobar a les etiquetes?

  • Lliure de sucre o sense sucre: no conté sucre de cap classe
  • Sense sucre afegit: pot contenir sucre, però de forma natural
  • Sense sucre (sacarosa): no conté sacarosa, però podria contenir fructosa, glucosa …
  • Baix en sucre: no més de 5 mg de sucre per 100g o 100ml
  • Apte per a diabètics: no conté sacarosa, però SÍ fructosa o altres sucres, per tant també augmenta la glucèmia i és calòric.

NOTA: Com es pot observar, de vegades els missatges de “sense sucre”, “apte per a diabètics”, etc. poden resultar enganyosos. Per això, sempre és recomanable mirar la taula de composició i llegir els grams d’Hidrats de carboni d’aquell producte en concret.

Els que aguanten millor les altes temperatures i són aptes per a cuinar són: Sacarina i Acesulfame K (Sugarsol » Emulift Iberica®)
L’Aspartam té millor sabor, però no serveix per cuinar ja que és el més sensible a les altes temperatures.

Stop Sucre: Pastisseria especialitzada en pastissos i productes aptes per a diabètics www.stopsucre.com A la seva pàgina web hi ha un llistat de pastisseries que preparen productes per a diabètics i dietes sense sucre.

edulcorants.pdf

Primary Sidebar

Endocrinologia Adults
  • Sobrepès i Obesitat
    • Edulcorants
    • Programa d’exercici físic per l’obesitat i el sobrepès
  • Diabetis
    • Diabetis Mellitus 1
      • Com conviure amb la DM1
      • Alimentació
        • Concepte de ració
        • Resum productes per racions
        • Guia alimentària ROCHE
        • Taula DIABALANCE
        • Guia alimentaria CIBERDEM
        • Receptes per diabètics
        • Edulcorants
      • Protocol debut
      • Protocol d’educació diabetològica durant el debut
      • Protocol Cetoacidosis
      • Exercici físic, Drogues, Sexualitat
      • Hipoglucèmia infantil
      • Hipoglucèmia adults
      • Glucagó
      • Minidosis de glucagó
      • Malaltia del nen diabètic
      • Cetones. Pauta.
      • De viatge amb la Diabetis
      • Cura dels peus en persones amb diabetis
      • La Insulina
      • Nivell Expert
    • Diabetis Mellitus 2
      • Consells generals
      • Hipoglucèmia adults
      • Cura dels peus en persones amb diabetis
      • Edulcorants
    • Diabetis gestacional
  • Dislipèmia i Risc cardiovascular
  • Patologia tiroïdal
    • Nòdul tiroïdal
    • Càncer de tiroides
    • Goll
    • Hipotiroïdisme
    • Hipertiroïdisme
    • Tiroides i gestació
    • Radiofreqüència del nòdul tiroidal
    • HIFU
  • Patologia Paratiroïdes
  • Patologia hipofisària
  • Patología glàndula suprarrenal
  • Fibromiàlgia, causes endocrinològiques
  • Disfòria de gènere – Transexualitat
Endocrinologia Pediàtrica
Dietètica i nutrició
Altres àrees

 

Consultoris CPEN

Teknon

Consultori VILANA - TEKNON
Consultori 155

CPEN TEKNON
H08000642

Vilana 12, 08022 Barcelona
sbermudez@cpen.cat
93.393.31.55

Sagrada Familia

Consultori Sagrada Familia
Consultori 2.2

CPEN S. FAMILIA
H08000586

Torras i Pujalt 11-29, 08022 Barcelona
szaforas@cpen.cat
93.566.12.04
clinicasagradafamilia.com

Eixample

CPEN Eixample
Consultori

CPEN EIXAMPLE
 

Carrer Mallorca 297, 08037 Barcelona
grovira@cpen.cat
93.365.99.50

Footer

CP ENDOCRINOLOGIA I NUTRICIÓ

Per a totes les etapes de la vida.

info@cpen.cat
Petició Cita CPEN

MENÚ cpen.cat

  • Inici
  • Qui som?
    • Endocrinologia Adults
    • Endocrinologia Pediàtrica
    • Dietètica i nutrició
    • CPEN en moviment
    • Equip administratiu
    • Equip CPEN
  • Unitats d’especialització
    • Endocrinologia Adults
    • Endocrinologia Pediàtrica
    • Dietètica i nutrició
    • Altres àrees
  • Activitat complementària
    • Publicacions científiques
    • Altres publicacions
    • Per saber-ne més
    • Tallers per pacients
    • Esdeveniments esportius
  • Espai del pacient
  • Contacte
    • Primera Cita
    • Ja sóc pacient
  • ca
  • es
  • en

Contactar

sbermudez@cpen.cat 93.393.31.55
szaforas@cpen.cat 93.566.12.04
grovira@cpen.cat 93 365 99 50

Avís legal | Política Cookies | Política de Privacitat

Copyright © 2023 CPEN. All rights reserved. Tornar a dalt

Data d’actualització: 1 de març de 2022