• Skip to primary navigation
  • Skip to content
  • Skip to primary sidebar
  • Skip to footer
CP Endocrinologia i Nutrició S.L.
  • Facebook
  • Instagram
  • Twitter
  • YouTube
cpen.cat

cpen.cat

Endocrinologia i Nutrició per cada Etapa de la Vida

  • Inici
  • Qui som?
    • Endocrinologia Adults
    • Endocrinologia Pediàtrica
    • Dietètica i nutrició
    • CPEN en moviment
    • Equip administratiu
    • Equip CPEN
  • Unitats d’especialització
    • Endocrinologia Adults
    • Endocrinologia Pediàtrica
    • Dietètica i nutrició
    • Altres àrees
  • Activitat complementària
    • Publicacions científiques
    • Altres publicacions
    • Per saber-ne més
    • Tallers per pacients
    • Esdeveniments esportius
  • Espai del pacient
  • Contacte
    • Primera Cita
    • Ja sóc pacient
  • ca
  • es
  • en

Search

Endocrinologia Adults

Nivell Expert

Altres conceptes de Diabetis

Índex Glucèmic (IG): és la velocitat amb la què els aliments rics en HC s’absorbeixen i eleven la glucèmia. Es compara amb la glucosa (valor 100) i llavors es classifica aquell aliment en una escala de 0 a 100 (IG alt > 70; moderat 55-70; baix < 55).

Carga Glucèmica (CG): relaciona la velocitat (IG) amb la quantitat d’HC (grams) que conté (ració habitual). Com menor sigui la CG menor serà el pic de glucosa en sang.

CG = IG x HC (g) per porció hab. / 100

Exemple:
IG pa= 70 IG sucre= 70
Mateix IG però quantitat consumida diferent. 1 llesca de pa de pagès de 80g aporta 40 g d’HC, i 1 sobre de sucre aporta uns 10 g d’HC. Per tant:

  • Pa= 40 x 70 / 100 = 28 CG (alta)
  • Sucre= 10 x 70 / 100 = 7 CG (baixa)

Un altre exemple seria la síndria (IG 75) i pa (IG 70). La síndria, tot i tenir IG més alt, té una CG més baixa perquè la quantitat d’HC en la porció habitual és menor.

El baix contingut en fibra i greix, la cocció prolongada (molt cuit) i l’aliment líquid, augmenten la velocitat d’absorció.

Rati Unitats d’Insulina per Ració d’hidrats de carboni (UI/R): és la quantitat d’insulina necessària per metabolitzar una ració d’HC, la qual pot ser diferent depenent del moment del dia. Es calcula dividint la quantitat d’insulina que s’administra per una quantitat d’HC i que partint d’una glucèmia pre-ingesta adequada aconsegueix a les 2 hores una glucèmia també adequada.

UI/R = Insulina administrada/Racions HC

Factor de Sensibilitat a la Insulina (FSI): és la quantitat de glucosa (mg/dl) que fa disminuir 1 unitat d’insulina.

FSI = 1800 / DTI (ràpida + lenta)

Bolus Corrector (BC): S’utilitza per corregir una hiperglucèmia en un moment donat.

BC = Glucèmia actual – glucèmia objectiu / FSI

NIVELL_EXPERT.pdf

Primary Sidebar

Endocrinologia Adults
  • Sobrepès i Obesitat
    • Edulcorants
    • Programa d’exercici físic per l’obesitat i el sobrepès
  • Diabetis
    • Diabetis Mellitus 1
      • Com conviure amb la DM1
      • Alimentació
        • Concepte de ració
        • Resum productes per racions
        • Guia alimentària ROCHE
        • Taula DIABALANCE
        • Guia alimentaria CIBERDEM
        • Receptes per diabètics
        • Edulcorants
      • Protocol debut
      • Protocol d’educació diabetològica durant el debut
      • Protocol Cetoacidosis
      • Exercici físic, Drogues, Sexualitat
      • Hipoglucèmia infantil
      • Hipoglucèmia adults
      • Glucagó
      • Minidosis de glucagó
      • Malaltia del nen diabètic
      • Cetones. Pauta.
      • De viatge amb la Diabetis
      • Cura dels peus en persones amb diabetis
      • La Insulina
      • Nivell Expert
    • Diabetis Mellitus 2
      • Consells generals
      • Hipoglucèmia adults
      • Cura dels peus en persones amb diabetis
      • Edulcorants
    • Diabetis gestacional
  • Dislipèmia i Risc cardiovascular
  • Patologia tiroïdal
    • Nòdul tiroïdal
    • Càncer de tiroides
    • Goll
    • Hipotiroïdisme
    • Hipertiroïdisme
    • Tiroides i gestació
    • Radiofreqüència del nòdul tiroidal
    • HIFU
  • Patologia Paratiroïdes
  • Patologia hipofisària
  • Patología glàndula suprarrenal
  • Fibromiàlgia, causes endocrinològiques
  • Disfòria de gènere – Transexualitat
Endocrinologia Pediàtrica
Dietètica i nutrició
Altres àrees

 

Consultoris CPEN

Teknon

Consultori VILANA - TEKNON
Consultori 155

CPEN TEKNON
H08000642

Vilana 12, 08022 Barcelona
sbermudez@cpen.cat
93.393.31.55

Sagrada Familia

Consultori Sagrada Familia
Consultori 2.2

CPEN S. FAMILIA
H08000586

Torras i Pujalt 11-29, 08022 Barcelona
szaforas@cpen.cat
93.566.12.04
clinicasagradafamilia.com

Eixample

CPEN Eixample
Consultori

CPEN EIXAMPLE
 

Carrer Mallorca 297, 08037 Barcelona
grovira@cpen.cat
93.365.99.50

Footer

CP ENDOCRINOLOGIA I NUTRICIÓ

Per a totes les etapes de la vida.

info@cpen.cat
Petició Cita CPEN

MENÚ cpen.cat

  • Inici
  • Qui som?
    • Endocrinologia Adults
    • Endocrinologia Pediàtrica
    • Dietètica i nutrició
    • CPEN en moviment
    • Equip administratiu
    • Equip CPEN
  • Unitats d’especialització
    • Endocrinologia Adults
    • Endocrinologia Pediàtrica
    • Dietètica i nutrició
    • Altres àrees
  • Activitat complementària
    • Publicacions científiques
    • Altres publicacions
    • Per saber-ne més
    • Tallers per pacients
    • Esdeveniments esportius
  • Espai del pacient
  • Contacte
    • Primera Cita
    • Ja sóc pacient
  • ca
  • es
  • en

Contactar

sbermudez@cpen.cat 93.393.31.55
szaforas@cpen.cat 93.566.12.04
grovira@cpen.cat 93 365 99 50

Avís legal | Política Cookies | Política de Privacitat

Copyright © 2023 CPEN. All rights reserved. Tornar a dalt

Data d’actualització: 1 de març de 2022