Contingut revisat per Maria Peitx i Triay (Llevadora)
Tota dona està preparada per donar de mamar i la seva llet és el millor aliment que li pot oferir al seu fill. Conèixer els avantatges de la llet materna i l’aprenentatge d’una tècnica correcta poden ser algunes de les claus de l’èxit de l’alletament.
La dona ha de poder decidir el tipus d’alletament en funció de les seves circumstàncies. La decisió d’un tipus d’alletament natural o amb llet de fórmula és decisió de cada dona i, per tant, cal respectar-la.
En aquells pocs casos que, per determinades raons, les dones no poden alletar, la utilització de llets de fórmula és un recurs.
Davant de dubtes o de la necessitat de suport durant l’alletament, és important buscar el recolzament i la informació de llevadores, infermeres, metges i grups de suport a l’alletament, conduits per mares que tenen formació com assessores de lactància.
Avantatges i beneficis de la lactància materna
La llet de la mare és l’aliment idoni per al nadó perquè conté els nutrients que necessita (ni pocs ni masses).
Redueix el risc d’al·lèrgies, de patir la mort sobtada del lactant, de diabetis i d’altres malalties cròniques, el protegeix d’infeccions, afavoreix el desenvolupament de la mandíbula, etc.
Millora la recuperació de la mare després del part i ajuda a eliminar greixos i a tornar a la silueta habitual. També disminueix, en la mare, el risc de tenir anèmia, osteoporosi i càncer de mama i ovari.
Crea un vincle molt especial, tant físic com psicològic, entre la mare i el nadó.
Tècnica de la lactància materna
El nadó hauria d’iniciar l’alletament dins de la primera hora del naixement. S’ha de facilitar, que a l’hospital, mare i nadó convisquin junts les 24 hores del dia.
Les preses han de ser freqüents i quan ho demani el nadó, procurant, com a mínim, que faci de 8 a 10 preses diàries.
Els primers dies s’alimenta de calostre, llet molt rica en proteïnes i immunoglobulines que aporten defenses al nadó.
La “pujada de la llet” pot trigar més de tres dies.
No s’ha de limitar la durada de les preses. És important que el nadó mami tot el que vulgui del primer pit (ell, per si sol,deixa el pit) perquè rebi la “segona llet” rica en greixos. A continuació, si vol, pot prendre l’altre pit. A la presa següent es començarà per aquest últim.
Les preses perllongades no provoquen dolor als mugrons ni clivelles. Aquest dolor es produeix quan el nadó s’agafa al pit de forma incorrecta. Per tant, cal assegurar-se que el nadó obri bé la boca i agafi tot el mugró i part de l’arèola mamària. Per a comprovar-ho, veurem que el nadó mou les mandíbules i les orelles de forma rítmica durant la presa i els llavis estan oberts cap enfora com si fossin una ventosa.
Cal seure còmodament per donar de mamar, amb l’esquena i els peus ben recolzats, i vigilar que mare i nadó estiguin col·locats “panxa amb panxa”. També es pot donar el pit estirada al llit, en posició invertida o de rugbi, entre d’altres.
QUÈ FAREM SI TENIM…
Dolor als mugrons i/o clivelles
El dolor als mugrons al començament de la presa és normal durant els primers dies i és transitori.
Per evitar o curar les clivelles, cal assegurar-se que la posició del nadó és la correcta, adoptar diferents posicions (asseguda, al llit, rugbi, etc.) i deixar caure gotetes de llet sobre el mugró, i deixar que s’assequin.
No portar els mugrons humits, canviar sovint els xopadors i/o deixar el pit a l’aire.
No utilitzar alcohol ni cremes (només pot utilitzar-se crema de lanolina). No rentar els pits abans ni després de les preses.
Pits molt plens i dolorosos (ingurgitació mamària)
Aplicar calor sobre el pit (dutxa, estoreta elèctrica, etc.) abans de la presa; si l’arèola està molt tensa i al nadó li costa agafar-se, s’ha de buidar el pit fins que l’arèola quedi tova, fent un massatge circular suau descendent al pit i pressionant sobre l’arèola manualment o amb el tirallets.
En finalitzar la presa, s’ha d’aplicar fred. Fer preses freqüents i sense limitar el temps, perquè es buidin bé els pits. Fer preses nocturnes. No donar suplement de llet artificial.
Dolor als pits,febre i envermelliment (MASTITIS)
Seguir donant el pit.
Posar calor i fer massatge en direcció a l’arèola de la zona afectada durant la presa. En finalitzar, aplicar fred. El metge prescriurà analgèsia i probablement antibiòtic si la febre persisteix més de 12 a 24 hores.
Sensació de pits buits
En algunes dones, s’infla en una mica els pits abans de la presa i, en d’altres, no hi ha aquesta percepció: això és normal.
El nadó obtindrà la llet que necessita en qualsevol de les dues situacions.
Alimentació durant l’alletament
És important que la mare faci una dieta amb racions de tots els grups d’aliments en 4 o 5 àpats, igual que durant l’embaràs.
Cal recordar la importància de fer l’aportació adequada de iode (sal iodada, peix, marisc, etc.).
Quan es dona el pit, es recomana tenir al costat sempre líquids per beure, ja que habitualment es produeix sequedat a la boca i necessitat de beure. Així es garanteix l’aportació adequada de líquids per a l’organisme i per a la producció de llet.
No hi ha aliments prohibits durant la lactància, només l’alcohol i el tabac.
És aconsellable reduir al màxim el consum de cafè, te i coles.
Situacions especials
Bessons: La producció de llet s’adapta a les necessitats, és a dir, com més succió hi ha, més quantitat de llet hi haurà i cobrirà les necessitats dels nadons.
A l’ inici , és millor donar el pit per separat, i quan la mare ja està adaptada, es recomana fer-ho simultàniament.
Prematurs: És especialment important donar-los la llet de la mare perquè necessiten de tots el beneficis que aquesta llet els pot proporcionar (protecció davant infeccions, maduració intestinal…).