Concepte de ració


L’alimentació del diabètic ha de ser equilibrada, amb pocs sucres de tipus ràpid i amb el número de calories que gasti cada persona valorant edat, activitat, per tal de no caure en el sobrepès.

Caldrà evitar grans oscil•lacions dels nivells de glucosa en sang que anomenem hipoglucèmies o hiperglucèmies.
En una dieta hi trobem les següents substàncies nutritives i per tal que sigui equilibrada calen les següents proporcions:

• 50%-60% Hidrats de Carboni
• 12%-15% Proteïnes
• 30%-35% Lípids o Greixos
• Aigua, Vitamines i Sals Minerals

Els diabètics s’han de fixar especialment en els hidrats de carboni, que són els responsables dels nivells de sucre en sang.
Per mesurar la quantitat d’ hidrats de carboni que necessita una persona , utilitzarem el concepte de RACIÓ (R ). A partir de les racions calcularem la quantitat d’insulina que cal administrar.
1Ració (R) és la quantitat d’aliment que conté 10 gr. d’hidrats de carboni.
 
1 R = 10 gr. HCL

A l’etiqueta dels productes alimentaris hi ha els grams d’hidrats de carboni i dividit per 10 trobarem el número de racions.



» Com conviure amb la diabetis tipus 1
Saber-ne més per viure millor.

Com-conviure-amb-la-diabetis-tipus1.pdf

» Guía alimentaria ROCHE
Contar Hidratos de Carbono. Guía práctica.

Guia-alimentaria.pdf

» Guia alimentaria CIBERDEM
Taula de racions de hidrats de carboni

GUIA_CIBERDEM.pdf

» Càlcul de les racions d'hidrats de carboni
Descarrega l'aplicació d'excel per calcular les racions d'hidrats de carboni dels aliments.

calculo-raciones.xls